...Şi muntele s-a scremut şi a născut un şoricel. Candidatura Vioricăi Dăncilă pentru funcţia de preşedinte al României nu este o surpriză, ci rezultatul firesc al tacticii de pământ pârjolit aplicată de Liviu Dragnea în PSD.

Niciodată în istoria sa acest partid-stat nu a cunoscut o asemenea perioadă de epuizare a resurselor de cadre, iar principalul vinovat de acest lucru este locatarul de la Rahova, care a eliminat orice brumă de competenţă din jurul său, înlocuind-o cu nevertebrate obediente. Au existat destui ticăloşi în acest partid, dovediţi ca atare apoi în justiţie, dar numai proşti nu puteai să spui că sunt. Ticăloşi, hoţi şi vicleni, da. Ultima brumă de orizont realist în acest partid a dispărut odată cu giganticul miting de omagiere a zilei de naştere a lui Victor Ponta pe Arena Naţională, în 2014, iar eşecul acestuia în alegerile prezindenţiale care au urmat şi demisia după tragedia Colectiv i-au deschis lui Dragnea larg porţile spre putere. Într-un timp relativ scurt, acesta a epurat partidul după reţeta bolşevică, proptind şandramaua pe umerii baronetului slugarnic. Aşa au apărut, în locul vechii elite social-democrate, monstruozităţi politice gen şerbaninicolae, nicolicei şi olguţvasileşci, carmenidani şi ţuţuieni, sevilişaidehi şi mitraliere... iar proţăpirea lui cotcodăncilă - cum este alintată chiar prin partid - în funcţia de prim-ministru nu a reprezentat decât bomboana pe coliva oferită de Dragnea unui partid care se îndreaptă spre prăpastia de sub 20%. Fulminanta carieră politică a profei de tehnologii din Videle, la fel ca a vecinei de bloc, secretara de liceu ajunsă ministru de Interne, sunt simptomele bolii fără de scăpare care a lovit partidul roşu şi care îl va duce la pierzanie. Alegerile europarlamentare au fost pierdute glorios, Dragnea a devenit istorie penală, iar valeţii de ieri, ajunşi stăpânii de azi, trăiesc în statul paralel. Într-o realitate paralelă.

Candidatul Viorica Dăncilă are încredere în ea şi se chinuie să arate că ceva s-a schimbat în bine, pentru a ne asigura apoi că a rămas la fel. Nimic nu s-a schimbat, aşa este, a rămas acelaşi politician lipsit de avengură, analfabet funcţional şi lipsit de viziune, care reia în discursul său temele dictate de Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov: la 10 august a fost tentativă de lovitură de stat, Europa să nu ne dea nouă lecţii, OUG 114 are şi părţi bune, am fost blocată în Palatul Victoria... cum să fii blocată în Guvern, când ai semnat toate drăcoveniile Jupânului?! A schimbat-o pe Carmen Dan de la MAI, dar nu a dispus anchetarea evenimentelor din 10 august. A fost proeuropeană timp de 9 ani în Parlamentul European, pentru a le arunca apoi în faţă foştilor colegi că nu a venit ditamai primul ministru să le dea lor socoteală...

Candidatul Dăncilă se pregăteşte să piardă onorabil, în turul doi, dar cred că prăbuşirea va fi mult mai abruptă. O prezenţă masivă a electoratului la alegerile prezidenţiale cuplată cu accesul mult mai uşor al diasporei la urne, după modificarea legilor electorale, va contabiliza în dreptul PSD un procent în jurul a 15%, dacă nu mai mic. S-a văzut la alegerile din 26 mai că primarii nu şi-au mai pus pielea în băţ să mobilizeze oamenii, să bage „autobuzul”, posibilităţile de fraudare sunt mici şi pericolul mare. Ei ştiu că problema nu este neapărat obţinerea unui scor mic, ci că şansele de redresare sunt infime. Şi ne întoarcem la problema activului de partid. Înainte aveau lideri, aveau un Năstase, Mitrea, sau Geoană care reuşeau să redreseze situaţia, acum nu mai reuşesc să spargă valul de ură care îi înconjoară, cu nicio pomană electorală. Oricum au ajuns la fundul sacului şi nu mai au de unde... Un scor de 15% sau mai mic obţinut şi la alegerile locale de anul viitor înseamnă automat că vor pierde şi parlamentarele, vor rămâne în opoziţie sub 15%, ceea ce înseamnă că, în următorul ciclu electoral, partidul va dispărea.

Pentru prima dată în ultimele trei deceni „stânga” se prezintă la urne dezmembrată, Pro România se va prezenta cu propriul candidat, la fel ca Tăriceanu 4%. În sfârşit, un lucru notabil şi pozitiv, toată această pleavă care a ajuns să conducă o ţară va intra la vânturat în moara electorală. Să fie primit!