Viktor Orbán – un „Petrov” al Ungariei. Colaborarea premierului cu Securitatea ungară

Foto: Viktor Orbán în perioada de când datează prima tentativă de recrutare din partea serviciilor secrete. Sursa aici.

C. Ioana*

Versiunea în limba engleză a acestui episod poate fi citită AICI, iar versiunea în limba maghiară AICI. (LARICS).

Se pare că nici în Ungaria nu există coincidențe. Întrebarea care a frământat pe multă lume și de multă vreme este cum a ajuns Viktor Orbán atât de repede în prim plan și atât de sus? De unde lipsa de reacție a sistemului din Ungaria față de ascensiunea lui și menținerea la putere? De unde a apărut tânărul acesta provincial, absolut necunoscut, să vorbească pe 16 iunie 1989, printre cei (DOAR) șase vorbitori din piață, chiar înainte de abdicarea oficială a partidului-stat și de retragerea trupelor sovietice de ocupație, în fața celor 250 000 de oameni adunați în Piața Eroilor din Budapesta? Cine l-a propulsat acolo? Chiar să fi scăpat vigilentei Securități ungare faptul că George Soros susținea, începând cu 1986 (!), în plin regim comunist, cu armată rusă prezentă pe teren și toată rețeaua KGB-ului sovietic în Ungaria, grupul studenților de la Drept din cadrul Colegiului Bibó, unde activa, în calitate de președinte, însuși Viktor Orbán?

Greu de crezut. Prin urmare, întrebarea rămâne: A fost Viktor Orbán un soi de self-made man, care, pe model Hollywood-ian, s-a ridicat de jos, singur, în timpul regimului comunist, și-a făcut o echipă redutabilă de prieteni și, în pofida tuturor piedicilor puse de sistem, a răzbit și a ajuns…. Sistemul însuși?

Se pare că răspunsul e un pic mai prozaic, iar povestea lui Viktor Orbán nu este o… poveste americană, de film, ci una răsăriteană, a acelui Răsărit ieșit brusc în 1990 de sub pulpana regimului sovietic și al instrumentelor sale de supunere și control. Inclusiv, sau în primul rând, al Securității!

O poveste cu colaboraționiști, oameni infiltrați, protejați, propulsați.

Din această perspectivă, răspunsul la dilema ascensiunii fulminante a lui Viktor Orbán ar fi, conform presei de la Budapesta, unul „firesc” prin părțile noastre. Altminteri spus, Viktor Orbán fost și este nu doar produsul gulaș-comunismului, dar chiar produsul… Securității ungare.

Prin urmare, e ca la Radio Erevan: e adevărat că s-a ridicat, dar nu de jos, ci de la „înălțimea” serviciile secrete.

Viktor Orbán va deveni, probabil, atunci când vremurile vor fi prielnice, un alt „Petrov” al Securității răsăritene.

Până atunci, însă, să vedem ce există acum pe masă.

Întrebările la care Viktor Orbán nu răspunde

Discuția despre apartenența sau legătură lui Viktor Orbán la serviciile secrete ungare este veche. Despre aceste lucruri s-a vorbit prima data în Ungaria în 2009, an preelectoral, apoi dezbaterile au reaparut în 2012, iar în 2021 a început din nou vehicularea lor publică. Niciodată nu s-a făcut lumină asupra lor, în ciuda întrebărilor lansate către însuși premierul ungar.

Propunerea de recrutare a lui Viktor Orbán din 1981.

Despre episodul cu recrutarea din armată (vezi foto), Viktor Orbán nu a spus niciodată nimic prietenilor săi sau celor apropiați. Abia în 2005, la 25 de ani de la acest episod, în urma presiunilor presei, Orbán a făcut public documentul din arhiva Serviciului de securitate al Statului potrivit căruia „încercarea” ar fi fost lipsită de succes.

Doar că asta nu e tot.

Dosarul colaborării lui Viktor Orbán cu securitatea mai are repere importante.

În 2012, publicația Kuruc.info reia dosarul și pune pe masă elemente care ar fi necesitat și ele clarificări urgente din partea lui Viktor Orbán (aici și aici). Nu au venit însă niciodată.

Despre ce e vorba?

Kuruc.info dă publicității o serie de documente din arhiva fostei securități comunist-sovietice, inclusiv o notă olografă a premierului Viktor Orbán, pe care ziarul o prezintă ca autentică dincolo de orice îndoială (ziariștii de la Kuruc.info spun că au trimis la expertiză nota olografă și scrisul aparține fără îndoială premierului ungur).

Nota o reproducem mai jos:

Foto: Nota olografă a lui Viktor Orbán

Apar în nota holografă:

“István Csáki

Temesvari/Timisoara – delegate secret – membru intern FIDESZ

Gábor Győri persoană din rețea

Kover”

Conform ziarului citat, István Csáki, care apare în nota olografă este același cu maiorul de Securitate István Csáki, din cadrul Grupului Principal de Securitate II. Al doilea nume: un agent secret sub pseudonimul „Timișoara”, a fost identitficat de jurnaliști ca fiind Zsolt Szeszák (născut la 9 decembrie 1968, în Miskolc).

Cine este însă „Györi Gábor”?

Și aici explodează bomba. Conform unui alt documente al securității ungare, datând din 23 iunie 1989, lt. Tarjan Istvan îl identifică pe Viktor Orbán (născut în 31.02.1963, la Szekesfehervar) ca fiind persoana de legătură „Gyori Gabor” (vezi documentul mai jos).

Deși numele de „Gábor Győri” este cheie și într-un alt document care nu mai este scris de mână, ci este document oficial, Viktor Orbán, scriu cei de la Kuruc.info, nu a avut niciodată curajul și onestitatea să-și clarifice relația cu el. Documentul autentic emis de Arhivele Istorice ale Serviciilor Securității Statului nu poate fi pur și simplu ignorat. Dar Viktor Orbán exact asta a făcut până acum.

Revenim la documentul holograf. Al patrulea nume este „Kövér”. Săgeata îndreptată în direcția „Gábor Győri” poate fi interpretată în mai multe moduri, spune Kuruc.info: dacă îl considerăm un semn egal, atunci „Gábor Győri” este același cu László Kövér, deci ar fi două nume conspirative utilizate; dacă nu, semnul poate însemna și altceva. Cert este însă că nici la această întrebare nu a răspuns premierul, deși presa i-a transmis-o pe toate canalele.

Revoluție „cu voie de la poliție” sau despre „revoluționarii” cu protecția Sistemului

Foto: Viktor Orbán și George Soros în Parlamentul de la Budapesta. Sursa aici.

Cu siguranță mai sunt și vor mai apărea probe în acest dosar. Deocamdată, regimul Orbán le ține ferecate. Dar bomba e cu ceas. Și ticăie. Până atunci, se mai pot aduce dovezi circumstanțiale care probează fără echivoc că, în realitate, tânărul Viktor Orbán nu a stat niciodată departe de putere – sau puterea de el! -, având mereu deasupra capului o umbrelă de protecție, de cele mai multe ori nevizibilă.

Una dintre aceste dovezi adusă de presa de la Budapesta care sugerează sau chiar confirmă colaborarea lui Viktor Orbán cu serviciile secrete ungare rezultă dintr-un document „strict secret” din rapoartele inspectoratului de Miliței al districtului Fejer, unde se vede foarte clar cum acțiunile viitorului premier sau deplasările în străinătate ale sale sau ale logodnicei sale sunt urmărite și protejate la cel mai înalt nivel (documentul mai jos).

Vom reproduce acest document, inclusiv comentariul cu care a apărut în presă în 2012: „Din verificarea anturajului lui Viktor Orbán a organului securității statutului din cadrul inspectoratului Judeșean de Poliție Fejer, întocmit în luna mai 1982 se poate citi: câteodată este plin de sine, îngâmfat, manifestă atitudine de frondă… față de prietenii săi este câteodată ipocrit, caracterizat de urmărirea propriilor interese. Capacitățiile sale sunt apreciate ca fiind medii… Idealurile sale sunt practicanții de ocupații intelectuale, și dintre aceștia cei care au un rol public aferent intereselor de moment. Dezvoltarea sa mentală a fost influențată pozitiv de preocupările sociale multiple ale tatălui său, de claitatea sa de membru al Partidului Socialist Muncitoresc din Ungaria. În general este caracterizat ca un tânăr loial sistemului nostru socialist”.

Kuruk.info mai notează că, „pentru securitatea statului comunist, o garanție specială era persoana tatălui lui Viktor Orbán, Gyozo Orbán, un adept onest și respectat al regimului Kadar (despre tatăl lui Viktor Orbán și, în general, familia Orbán, vezi aici, n.n.). Din 21 februarie 1982, ca rezultat al unui contract interstatal, acesta lucra în Libia, și s-a întors definitiv în Ungaria în 1983-84. Este brigadier socialist multiplu medaliat cu „Muncitor Fruntaș”. Se știe că din 1958 a fost membru al UTC, a derulat muncă activă de organizare. Din 1966 a fost primit în rândul membrulor PSMU, în calitate de propagandist. Opinia sa formată referitoate la dezvoltarea noastră socială este consecvent comunistă, care poate fi observată și în educația sa din copilărie”.

Acesta este contextul în care a crescut Viktor Orbán. Și nu este tot. Realitatea care a fost dovedită din rapoartele de securitate de stat din august 1986 este că István Horváth, ministrul de Interne, membru al Comitetului Central al Partidului Popular Socialist Maghiar, socrul István Stumpf, Director al Facultății de drept și coorodonatorul Colegiului Bibó, a fost, de fapt, protectorul lui Viktor Orbán și a anturajului său.

Foto: István Horváth, puternicul Ministru de Interne în Republica Populară Ungară, socrul lui István Stumpf, Directorul celebrului Colegiu Bibó, finanțat cu banii lui George Soros din 1986, unde a crescut Viktor Orbán și echipa sa.

Prin urmare, Viktor Orbán a avut, de la început, o puternică umbrelă de protecție. Și, cum spune publicația ungară, „ei știau asta, în special Orbán și Anikó Lévai (logodnica lui Viktor Orbán)”. „Ei ajung să cunoască totul dinainte, râzând, glumind, acceptând acțiunile poliției cu „critici curajoase” și remarci batjocoritoare pentru că pot fi siguri că orice s-ar întâmpla, nu pot fi răniți. Acest lucru este declarat de mai multe ori deschis de Anikó Lévai, ale cărei propoziții încrezătoare apar una după alta în rapoartele securității statului”.

Iată un exemplu concret prezentat în paginile Kuruc.info: „La 12 august 1986, Seful Secției III/III din cadrul Inspectoratului de Poliție Nógrád, primește raportul unui angajat secret sub pseudonimul „Bátonyi”: Ceea ce descriu mai jos, vă rog să îl tratați foarte confidențial și discret. Am menționat deja de mai multe ori că cunoștința noastră (Anikó Lévai, – n.red.) este foarte informată despre toate evenimentele pe linie, chiar și în cercurile guvernamentale. Chiar dacă sunt confidențiale, primesc informațiile de la prima mână, ceea ce nu este puțin, căci ele nu sunt accesibile oricui. Despre ce e vorba? Unul dintre membrii organizației, Andrea Horváth și soțul ei (István Stumpf, – n.red.), care este directorul unui mare colegiu din Budapesta, știu totul despre evenimentele din țară, chiar dacă sunt confidențiale. Ei locuiesc într-o vilă frumoasă de pe Rózsadomb din Budapesta. Andrea Horváth, în schimb, este nimeni alta decât fiica lui HI (István Horváth, ministrul de interne, – ed.), fiica unui membru CC. Întâlnirea va avea loc în viitorul apropiat la Dorogháza: dr. Anikó Lévai, logodnicul ei (în curând se căsătoresc, Viktor Orbán n.n.), Andrea Horváth și soțul ei și alte două persoane ale căror nume nu le cunosc.

 

Foto: Tinerii Viktor și Anikó – „opoziționiști” sub umbrela Puterii. Sursa aici.

„Bátonyi” trimite o notă pe 27 august: „Horváth știe totul la nivel național și ceea ce știe el știe și organizația, în special prin fiica sa, Andrea Horváth…. despre toate evenimentele care au fost decise la nivel de guvern, dar care nu au fost încă aduse în atenția publicului deloc. Fie că este o chestiune din afara sau din competența guvernului… Din ce în ce mai mulți membri ai organizației pleacă în străinătate pentru a susține prelegeri și prin care primesc și sprijin adecvat din partea Occidentului. Acum era o persoană în New York, mâine o altă persoană merge în Germania de Vest. Dacă vreunul dintre membri are un conflict cu legea, poliția, dacă cineva trebuie scos din închisoare, ministrul István Horváth se va ocupa de asta. Medicul (Anikó Lévai, – n.red.) a spus că nu contează dacă logodnicul ei a fost arestat pentru instigare sau pentru altceva (Viktor Orbán, – n.red.), deoarece Horváth va lua măsuri imediate și logodnicul ei va fi eliberat imediat”.

O altă poveste din Estul Europei, cu oamenii Securității…

Ce rezultă de aici? Un singur lucru. Viktor Orbán nu a fost niciodată un self-made man, venit de nicăieri, un calvaler fără prihană în luptă cu sistemul comunist. El poate fi numit „un proiect de succes”, doar că nu este „proiectul de succes” al unui self-made-man, ci al… serviciilor secrete sovietice și ungare.

Atunci când regimul Orbán se va destrăma, tentaculele acestuia vor fi eliminate, iar democratizarea Ungariei se va produce cu adevărat, mai multe documente vor fi scoase la suprafață, iar întrebările fără răspuns astăzi, vor primi, atunci, unul. Iar în acel moment, trecutul lui Viktor Orbán va trebui redesenat cu toate cărțile pe masă. Și actualul lider, atotputernic, va păți, probabil, precum amicul său de la București, fostul președinte al României, „Petrov” pe numele său conferit de Securitatea comunistă, care și el a crezut că îi poate minți pe toți, de fiecare dată.

Adică să ne așteptăm ca și Viktor Orbán să fie, până la urmă, respins, umilit, aruncat la marginea spațiului public ca o măsea stricată de care nu mai vrea să știe nimeni, după mandate lungi de dominație și control?

Cel mai probabil.

*C. Ioana este absolventă a Masterului de Studii de Securitate al Universității din București și expert LARICS pe chestiunea maghiară.