În sala Enescu-Bartók a Filarmonicii de Stat Oradea, marţi, 6 februarie, de la ora 19.00, va avea loc un concert vocal-simfonic aniversar, dedicat împlinirii a 100 de ani de la primul concert al Societății Filarmonice.

 

Potrivit infomaţiilor postate pe site-ul Filarmonicii orădene: „La început de secol XIX, în societatea muzicală de specialitate a oraşului Oradea, se vorbea tot mai des despre o organizare mai temeinică a artiștilor instrumentiști orădeni, a căror deplină afirmare nu se putea realiza în afara unor forme instituționalizate. Se impunea, așadar, în mod firesc, constituirea unei societăți filarmonice, menite să perpetueze activitatea deja existentă încă înainte de 1900. Adunarea generală de constituire a Societății Filarmonice a avut loc în 23 decembrie 1923”. La 100 de ani de atunci, conducerea Filarmonicii de Stat Oradea a decis să aniverseze centenarul legându-l de primul concert, care a avut loc în 6 februarie 1924.

Aşadar, programul de marţi va relua lucrările prezentate în 6 februarie 1924, la inaugurarea Societății Filarmonicii.

În forma sa actuală, Filarmonica a fost înființată în anul 1949. Chiar dacă a funcționat cu statuturi diferite pe parcursul a peste 100 de ani, Filarmonica din Oradea a dorit să promoveze întotdeauna muzica de calitate, să aducă pe scenă artiști de renume și să încânte publicul cu lucrări alese din vastul repertoriu al muzicii simfonice, camerale sau chiar de operă.

La ceas aniversar, programul va cuprinde: Concertul „Înnoiește-te...” – a cappella, de Gavriil Musicescu; „Suită Cehă op. 39”, de Antonín Dvořák; Fragmente din oratoriul „Creațiunea”, de Joseph Haydn şi Suita pentru orchestră nr. 4 „Scene Pitorești”, de Jules Massenet.

La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Jankó Zsolt, iar soliştii invitaţi sunt soprana Ancuța Măslină Pop şi tenorul Nicolae Bejan. Concertul va avea loc cu participarea orchestrei şi a corului Filarmonicii de Stat Oradea.

Artiștii care și-au adus contribuția pe scena instituției, dar și publicul meloman, sunt aşteptaţi cu drag la eveniment.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, și pe baza unei invitaţii emise de către casieria Filarmonicii de Stat Oradea, strada Moscovei nr 5. Hospitality Partner: Astoria.