În 19 septembrie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, va avea loc un spectacol aniversar deosebit, organizat şi finanţat de Consiliul Judeţean Bihor, dedicat împlinirii a 60 de ani de existență ai Ansamblului „Nuntașii Bihorului”. Concertul va fi înregistrat de TVR Cluj.

 

Ansamblul a fost înfiinţat de regretatul regizor Mircea Popescu, care l-a condus timp de 40 de ani, generaţiile de dansatori fiind instruite de coregraful Florian Clepe, care a devenit preşedinte după Mircea Popescu. În prezent, ansamblul numără 28 de dansatori, şase solişti şi 14 instrumentişti.

„Ansamblul Nuntaşii Bihorului a reprezentat, încă de la înființare, cu cinste această comunitate, a dus peste tot obiceiurile specifice judeţului nostru, jocurile şi cântecele din Bihor şi din alte părţi ale ţării”, a spus, printre altele, Mircea Mălan, vicepreşedintele CJ Bihor, miercuri, într-o conferință de presă.

Avram Dinu, directorul ansamblului, a făcut o trecere în revistă a istoricului „Nuntașilor Bihorului”, menționând că, prin nenumăratele turnee organizate în ţară şi peste hotare, ansamblul a fost reprezentativ pentru zona bihoreană şi folclorul românesc. Spectacolul aniversar, care va avea loc în 19 septembrie, cu o durată de două ore, va aduce în prim plan obiceiul nunţii. Taraful iniţial va fi completat pe parcursul spectacolului cu orchestra „Rapsodia bihoreană”, al cărei dirijor este Liviu Buţiu, directorul Centrului de Cultură Bihor. Invitaţi speciali vor fi soţii Florentina şi Petre Giurgi, din Maramureş. Evenimentul va avea loc și cu participarea unor colaboratori mai vechi ai ansamblului. 

Bugetul alocat de Consiliul Judeţean pentru organizarea acestui eveniment se ridică la suma de 75.000, iar un bilet costă 25 de lei.