Prima zi a Festivalului pentru copii Fux a fost dedicată aniversării a 70 de ani de la înființarea teatrului de păpuși profesionist în Oradea. Cea de-a cincea ediţie Fux Fest a inclus la debut şi lansarea unei monografii a teatrului de păpuşi orădean, semnat de Árpád Levente Biró.

Miercuri, 6 octombrie, la Teatrul Arcadia, a debutat ce de-a cincea ediție a Festivalului Fux. Întâlnirea bianuală a teatrelor de păpuși profesioniste este organizată de Teatrul Szigligeti, iar evenimentele au fost organizate de Trupa Lilliput. Programul festivalului cuprinde atât spectacole pentru copii și tineret, cât și evenimente conexe.

Prima zi a festivalului a fost dedicată aniversării a 70 de ani de la înființarea teatrului de păpuși profesionist în Oradea. Astfel, în prima parte a zilei, a avut loc avanpremiera spectacolului „Circul care n-a fost”, în regia lui Rita Bartal-Kiss, Trupa Lilliput sărbătorind astfel 100 de ani de la nașterea scriitorului maghiar de renume Miklós Mészöly. În continuare, a avut loc lansarea cărții în limba maghiară intitulate „Povești din spatele paravanelor – file din istoria teatrului de păpuși profesionist din Oradea”. Monografia este semnată de secretarul literar al Teatrului Szigligeti, Árpád Levente Biró. „Volumul este un omagiu adus celor șaptezeci de ani de activitate a teatrului de păpuși și în special acelor artiști care au contribuit substanțial la dezvoltarea acestui gen teatral în România” – a declarat autorul, adăugând: „Teatrul de păpuși orădean a fost unul dintre cele mai moderne teatre de acest fel în toată Europa de Est, iar acest lucru se datorează viziunii inovatoare a unor persoane precum Paul Fux, Ildikó Kovács sau Szele Vera”. Volumul cuprinde studii referitoare la activitatea teatrului între anii 1950-1989 și conține atât repertoriul trupei maghiare, cât și numele membrilor trupei.

În încheierea primei zile, a fost vernisată expoziția de artă plastică intitulată „70 de ani de teatru de păpuși”, realizată în parteneriat cu Universitatea Creștină Partium, cu exponate care evocă cele mai importante spectacole din cele 7 decenii.

Festivalul Fux se încheie în 10 octombrie. Detalii despre programul festivalului se găsesc pe pagina de web www.szigligeti.ro.