Astăzi, de la ora 19.00, pe scena Filarmonicii Oradea va avea loc un nou concert simfonic, al doilea din această stagiune, concert care se bucură de prezenţa unor nume sonore, care vor urca pentru prima dată pe scena orădeană: dirijorul Alexandru Ilie și violoncelistul Octavian Lup.

Programul concertului cuprinde două simfonii de W.A. Mozart , şi un concert de A. Dvorak. Concertul se va deschide cu Simfonia nr. 23 în Re major, K.181 de W.A. Mozart, supranumită şi „simfonia uvertură”, pentru că este o lucrare foarte scurtă, cu o durată de aproximativ 10 minute. Cea de-a doua lucrare audiată va fi Simfonia nr. 25 în sol minor, K.183, o partitură celebră, care a ajuns cunoscută publicului larg după ce a fost folosită în deschiderea filmului „Amadeus” de Milos Forman. Programul se va încheia cu Concertul pentru violoncel și orchestră în si minor, op. 104 de Antonin Dvořák, ultima piesă concertantă a compozitorului ceh, scrisă în anul 1894.
Concertul din această seară va fi dirijat de Alexandru Ilie, un dirijor care deţine în palmares numeroase premii. Dintre acestea, amintim: Cel mai bine clasat dirijor român la Concursul Internaţional „Jeunesses Musicales” ediţia a V-a – 2014; Trofeiul Ionel Perlea în cadrul Concursului Naţional de Dirijat cu acelaşi nume, în anul 2018, sau locul al III-lea la prestigiosul Concurs Internaţional de Dirijat „Jeunesses Musicales”. Pe plan extern, în anul 2016 a atins etapa semifinală în cadrul Concursului Internațional de Dirijat „Felix Mendelssohn”, clasându-se pe locul al 5-lea dintr-un total de 240 de participanți.

În prezent, este dirijor permanent și conduce departamentul de Studii Muzicale al Operei Comice pentru Copii din Bucuresti, din luna februarie a anului 2017, iar din anul 2019 a preluat și funcția de dirijor permanent al Teatrului de Operetă și Musical „Ion Dacian”.

Solistul invitat, Octavian Lup, este unul din cei mai străluciți violonceliști ai generației sale, făcând parte din topul soliștilor români care au reușit să se impună pe cele mai importante scene naționale și internaționale. La începutul anului 2019, a obținut titlul de doctor în muzică la Universitatea Națională de Muzică din București. Octavian Lup este membru al cvartetului de violoncele Cellisimo, este prim violoncelist al orchestrei Camerata Regală şi membru al Orchestrei Române de Tineret și al Orchestrei Simfonice a României. Laureat a multor concursuri din România cât și din străinătate, Octavian Lup a concertat pe patru continente ale lumii, alături de nume mari din domeniul muzicii clasice. Din 2019 face parte din orchestra Operei Naționale din București, în paralel

desfășurând și o bogată activitate solistică și pedagogică.

Concertul se va desfăşura respectând toate normele de siguranţă. De asemenea, orădenii care preferă varianta de abonament au posibilitatea de a opta pentru un abonament de 10 spectacole, valabil în perioada 1 octombrie-17 decembrie. Prețul acestui abonament este de 180 lei și este disponibil la casa de bilete (intrarea principală în Filarmonică, la garderobă).