Ansamblul Artistic Profesionist Crișana prezintă joi, 24 iunie, de la ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului Regina Maria, concertul folcloric „Dragu mi-i lume să-ți cânt”.

Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, prăznuită pe 24 iunie, coincide cu sărbătoarea populară Sânzienele.

Spectacolul „Dragu mi-i lume să-ți cânt” se va desfășura pe tematica Sânzienelor, care, în tradiția veche, poartă, în unele zone ale țării, și numele „Cap de vară” sau „Drăgaica”. Originile sărbătorii populare merg cu mult timp în urmă, fiind desprinse fie dintr-un cult roman, denumirea folosită în Ardeal sau Maramureș provenind de la zeița romană a vânătorii și a castității, Diana - Sancta Diana, fie din cultura tracilor, de la divinitatea Artemis-Bendis, fie dintr-un vechi cult solar, în care acestea erau preotesele soarelui.

„Spectacolul Ansamblului Artistic Profesionist Crișana va recrea pe scena Teatrului Regina Maria magia sărbătorii de Sânziene, împletind ritualurile specifice, cu muzica și dansul tradițional”, anunță Florina Dometi, secretar literar TRM.

Potrivit acesteia, în program veți putea urmări orchestra și corpul de balet dans al ansamblului și pe soliștii Otilia Haragoș Seghedi, Leontin Ciucur, soliștii instrumentiști Petrică Popa, Stângaciu, mai tinerii cursanți de la Atelierele Crișana, Alex Lucaciu și Mădălina Markus, precum și invitați de seamă: soliștii Alexandru Pop și Ionela Moruțan. Dirijor: Adrian Miescu. Coregrafia este semnată de Ion Bencheci, scenografia, de Oana Cernea, iar scenariul și regia artistică, de Leontin Ciucur. Vor prezenta actorii Trupei Iosif Vulcan Andrian Locovei și Angela Tanko.

Biletele pentru concertul folcloric din data de 24 iunie se pot achiziționa online, de pe platforma Eventim.ro sau începând cu o oră înainte de spectacol de la Agenția Teatrului. Accesul în sala de spectacole se va face respectând regulile de prevenire a infectării cu COVID-19, și anume: purtarea obligatorie a măștii, termoscanarea la intrare, dezinfectarea mâinilor și distanțarea.