La 15 iunie, la fel ca pe întregul teritoriu românesc, și la Beiuș a fost omagiat poetul național. La împlinirea a 132 de ani de la trecerea în eternitate a poetului Mihai Eminescu, autoritățile locale au organizat o scurtă manifestare comemorativă la bustul acestuia din parcul care-i poartă numele.

La eveniment au participat Dragoș Balog, viceprimarul municipiului Beiuș, Anca Banda, referent la Casa de Cultură „Ioan Ciordaș”, prozatorul Iosif  Tocoian, secretarul Asociației Culturale „Lioara” și inițiator al ridicării monumentului dedicat lui Eminescu, poetul Nicolae Brânda, președintele aceleiași organizații, precum și alți localnici.

Cu ocazia comemorării poetului național, viceprimarul Dragoș Balog a subliniat importanța moștenirii culturale pe care Eminescu a lăsat-o națiunii române:

„Marcăm azi 132 de ani de la trecerea în neființă a Luceafărului literaturii române. La 15 iunie 1889, Mihai Eminescu deceda în sanatoriul doctorului Șuțu, din București, fiind apoi înmormântat în Cimitirul Bellu.

Vasta moștenire pe care o avem de la marele poet Mihai Eminescu ne obligă, atât la 15 ianuarie, când sărbătorim nașterea sa, cât și la 15 iunie, când a trecut în eternitate, să fim prezenți și să-i arătăm aprecierea și recunoștința noastră!”.

Pe de altă parte, prozatorul Iosif Tocoian a deplâns faptul că beiușenii sunt dezinteresați de omagierea celui pe care l-a numit „piatra unghiulară a culturii noastre”.

La finalul scurtei ceremonii, participanții au depus două coroane de flori - una din partea Primăriei și alta din cea a Asociației Culturale „Lioara” - la monumentul dedicat lui Eminescu.