Luni, 13 mai, de la ora 20.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Oradea, se va juca spectacolul Magnolii de Oţel, de Robert Harling. Spectacolul este o poveste de suflet şi o comedie savuroasă care are în distribuţie nume ca Maia Morgenstern, sau Medeea Marinescu.

 

Teatrul Avangardia a obţinut în exclusivitate pentru România drepturile pentru a produce piesa de teatru Magnolii de Oţel,  care se bucura de mare succes în întreaga lume, inclusiv în varianta pentru marele ecran, în care joacă şi Julia Roberts şi Shirley Maclaine.

Magnolii de oţel este o poveste de suflet, o comedie despre modul în care reacţionează femeile la crizele grave din cursul vieţii, cum ar fi boala şi moartea, despre cum găsesc puterea de a merge mai departe şi despre cum îşi pot găsi forţa de care au nevoie în relaţiile cu cei apropiaţi, chiar daca acele relaţii sunt marcate de diferenţe de opinii sau de gusturi. Robert Harling a început sa scrie Magnolii de Oţel ca o descătuşare terapeutică în urma mortii premature a surorii sale, Susan, în urma unor complicaţii datorate diabetului de tip 1.Scritorul a dorit să-i lase o amintire omagiu nepoţelului, atunci în varsta de doi ani, în legatură cu mama lui.

„Este o comedie, deoarece chiar şi în cele mai întunecate momente există lucruri care te fac să chicoteşti”, a spus Harling.

Celelalte personaje din piesa sunt inspirate de prietene ale mamei sale, asa cum şi le aduce aminte din copilărie. La un moment dat, autorul  chiar şi-a facut griji că adevarata Quiser – un personaj caracterizat printr-o fire morocanoasă şi brutal de sinceră – s-ar putea recunoaşte în piesă şi s-ar putea simţi ofensată.. Insa, pe masura ce vedeau piesa, aproape toate femeile din orasul sau natal au început să spună că ele erau adevărata Quiser (personaj interpetat de Shirley MacLaine în film şi de Maia Morgenstern în montarea din România).

Regizorul spectacolului românesc, Robert Harling, a montat spectacole în Spania, Brazilia, România şi a regizat filme, fiind de altfel şi nominalizat la premiile Goya. În anul 2015, în cadrul Galei Premiilor BroadwayWorld i s-a acordat Premiul Onorific pentru întreaga activitate. Magnolii de Oţel a avut premiera iniţial off Broadway, la WPA Theatre din New York, pe 28 martie 1987. Apoi, pe 19 iunie 1987 s-a mutat la teatrul Lucille Lortel. Premiera oficiala de pe Broadway a avut loc pe 4 aprilie 2005 la Lyceum Theatre. În momentul de faţă există 18 traduceri autorizate ale piesei în alte limbi, iîntre care: japoneză, chineză, franceză, italiană, suedeză, poloneză, spaniolă, romană. Durata spectacolului care se va juca luni, 13 mai, de la ora 20.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor este de 2 ore şi 10 minute (cu pauză). Din distribuţie fac parte: Maia Morgenstern, Medeea Marinescu, Victoria Cocias, Ştefana Samfira, Ioana Barbu, Irina Ştefan. Biletele s-au pus în vânzare la caseria CCSO şi online, pe bilet.ro.