Scenografi, butafori şi actori ai Trupei Arcadia şi-au dat întâlnire cu copiii în Parcul Libertăţii ieri, 14 septembrie, de la ora 15.00. Zilnic, timp de două săptămâni copiii înscrişi gratuit în atelierele de creaţie, vor construi un Oraş de Hârtie şi păpuşi din materiale reciclabile.

În perioada 14-25 septembrie, în intervalul orar 15.00-17.00, în Parcul Libertății din Oradea trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria susține ateliere de creație în cadrul proiectului Bune Maniere în Orașul de Hârtie. Scopul atelierelor este acela de a le demonstra copiilor importanța reciclării, și acela de a le dezvolta creativitatea. După cele două săptămâni de ateliere, în Parcul Libertății va fi inaugurat Orașul de Hârtie, cu blocuri de înălțimi între 0,5 m și 2 m, pictate și desenate de copii. În acest oraș, în perioada 26 septembrie - 18 octombrie actori ai Trupei Arcadia vor da viață păpușilor construite de copii, în cadrul unor show-uri pe tema Bunelor Maniere, de la comportamente adecvate acasă și în societate, la grija față de natură și oraș.

Participarea la ateliere este gratuită. Pentru prima săptămână de atelier s-au înscris 14 copii, care au început să lucreze la realizarea oraşului ieri, 14 septembrie. Cei mici au creat pomişori din carton, au învăţat să decupeze, să deseneze uşi şi fereste, şi au văzut cum prind contur primele case din oraş.
Şi pentru că prima zi de şcoală a dat de furcă multor părinți, iar orarul nu a fost ştiut cu certitudine până în ultimele clipe, organizatorii au decis ca pentru cea de-a doua sesiune de ateliere, din perioada 21-22 septembrie, să fie prelungite înscrierile. Astfel, părinţii care vor să-i transforme pe cei mici în ctitori pentru o săptămână, îi pot înscrie până duminică, 20 septembrie, pe adresa teatrularcadia@gmail.com. Pentru înscriere este nevoie de numele și vârsta copilului şi de numărul de telefon al unui părinte. Atelierul va avea loc între orele 15.00 -17.00. Organizatorii pun la dispoziția copiilor toate consumabilele necesare, de la adezivi la culori, cretă și pensule. În schimb, condiția de participare pentru fiecare copil este să aducă de acasă cutii de carton pliabile (de la radiatoare, televizoare, frigidere, sau alte obiecte cu înălțimi între 0,5 m și 2 m), precum și obiecte vechi din care se vor construi păpuși.

Bune Maniere în Orașul de Hârtie este un proiect finanţat de Lidl România, coordonat la nivel naţional de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România, şi implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Oradea.

Proiectul este desfășurat de Teatrul Regina Maria, Trupa Arcadia, în parteneriat cu Asociația Teatrul de Copii.