Zeci de orădeni, de toate vârstele, au participat, la finele săptămânii trecute, la spectacolul de muzică populară română şi maghiară, care s-a ținut pe malul Crişului Repede, în zona Parcului Libertăţii, în cadrul celei de-a 14 ediţii a festivalului „Fereastră deschisă spre Europa”.

 

Programat pentru ora 18.00, spectacolul a debutat sâmbătă, în compania tânărului artist Alex Lucaciu, de doar 9 ani, care a cântat la vioară cu goarnă, impresionându-i pe toți cei prezenți. De asemenea, pe scena amplasată în aer liber, au mai evoluat Ansamblul „Mlădiţe de tezaur” din Beiuş, coordonat de Anca Banda, și Ansamblul Galagonya din Borş. Programul a fost frumos completat de artiştii Institutului Balassi, Institutul Maghiar din Bucureşti, care au susţinut mai multe reprezentanţii. Pentru spectatori, a fost un bun prilej de a se familiariza cu instrumentele muzicale tradiţionale, precum: vioara, vioara cu cinci corzi, contrabasul cu trei corzi, gordunul, cimpoiul, taragotul, clarinetul, fluierele, viela și țambalul. Inițiatorul proiectului, artistul emerit Farkas Zoltán „Batyu”, a avut alături promotori de excepţie ai muzicii tradiţionale maghiare, invitaţi permanenţi ai unor festivaluri internaţionale europene şi de peste  ocean. Alături de aceștia, a pășit pe scenă și Debreczeni-Kis Helga, câștigătoarea ediției din 2018 a concursului de talente în muzica și dansul tradițional „Fölszállott a páva” („Păunul și-a luat zborul”).

Programul de sâmbătă, de pe malul Crișului, s-a încheiat în compania lui Tamás Gábor, dar a continuat a doua zi, cu un concert Party Band, reunind cele mai frumoase șlagăre românești și maghiare. A urmat formația Forever, cu un concert de șlagăre în engleză, iar la final, a avut loc concertul acustic susţinut de Péter Szabó Szilvia.

De menționat că, pe parcursul manifestărilor, Asociația „Salvatorii de cărți” a deschis un cort, unde doritorii au putut dona, schimba sau cumpăra cărți, în paralel funcționând și un atelier de lucru manual pentru copii. Manifestările în aer liber, organizate în cadrul celei de-a 14 ediţii a Festivalului „Fereastră deschisă spre Europa”, continuă astăzi, 19 august, după următorul program: între orele 18.00-19.00, pe malul Crișului Repede, lângă Podul Intelectualilor – „Artă, muzică, vară, frumusețe” - program artistic al elevilor Liceului de Artă din Oradea; de la ora 19.00 - Deé Róbert și formația de fanfară. În teatrul de vară din Cetate, de la ora 19.30, este programată prezentarea piesei „Sólyom szárnyán – Pe aripile șoimului”, iar de la ora 20.00, Ansamblul Nagyvárad va susține un spectacol folcloric. Întregul program al manifestărilor se găsește pe pagina de facebook a evenimentului („Fereastră Deschisă spre Europa 2019”).

„Prin acest proiect, se sărbătorește multiculturalismul și bunele relații româno-maghiare dintre judeţele Bihor şi Hajdú-Bihar. Oamenii vin în număr mare la manifestările culturale incluse în festival, ceea ce nu face decât să ne bucure”, a declarat pentru CRIȘANA Bogdan Hossu, director executiv al Fundației ,,Euroregiunea Bihor – Hajdú-Bihar” Oradea.