Muzeul Ţării Crişurilor vă invită la deschiderea expoziţiei Capodopere ale picturii universale din colecţia Muzeului Brukenthal la Muzeul Ţării Crişurilor, care va avea loc astăzi, de la ora 17.30.

Organizatorii acestui eveniment sunt Muzeul Naţional Brukenthal, Muzeul Ţării Crişurilor şi Consiliul Judeţean Bihor, în parteneriat cu „Transglobus Art Services” SRL.

Expoziţia cuprinde opt capodopere din Galeria de Artă Europeană a Muzeului Național Brukenthal semnate de artiști reprezentativi ai Școlii flamande și olandeze a secolului al XVII-lea, ca Pieter Brueghel cel Tânăr (1564-1638), Jacob Jordaens (1593-1678), David Teniers cel Tânăr (1610-1690) și Philips Wouwerman (1619-1668). Publicul le va putea admira în acordurile muzicii interpretate de studenţi ai Departamentului de muzică al Facultăţii de Arte a Universităţii din Oradea, coordonați de lect. univ. dr. Ariadna Mircescu şi asist. univ. dr. Andrada Ciupeiu: Ionuț Chiş, Radu Herțe - vioară; Dayana Iacob, Stefania Szucz - flaut; Cristina Oros, Remus Semro - pian - toţi laureați ai secţiunii muzică de cameră la concursurile naţionale de interpretare din Iaşi şi Oradea. Aceştia vor interpreta lucrări de G. Fr. Telemann, J. S. Bach, J. Ibert.

Una dintre capodoperele care vor putea fi admirate în expoziţie îi aparţine lui Philips Wouwerman (1619-1668), din Şcoala olandeză a secolului al XVII-lea, are titlul Peisaj cu cai de povară, este datată aproximativ cu anul 1660 şi face parte din colecţia baronului Samuel von Brukenthal.

Tabloul reprezintă un peisaj de munte. Pe o înălțime, în dreapta, se găsește o clădire ruinată, lângă aceasta o buturugă și un copac desfrunzit, iar într-un plan mai apropiat câteva oi. În prim-plan, un țăran așază o povară pe un cal. Un alt cal de povară, condus de un alt țăran care deja se îndepărtează, este încărcat cu o colivie de păsări și cu țăruși. Într-un plan mai îndepărtat, o țărancă purtând în spinare un coș se îndreaptă spre stânga. În fundal stânga, o barcă cu vele pe un râu.

Expoziţia va sta pe simezele Muzeului Ţării Crişurilor până în data de 26 ianuarie 2020.