Joi, 6 februarie, a fost semnat contractul de execuție a lucrărilor de restaurare a orgii principale din Catedrala romano-catolică, valoarea contractată a lucrării fiind de aproape 352.000 de euro.

Lucrările de restaurare se vor desfășura în cadrul proiectului transfrontalier „Creating and developing a crossborder polycentric network for training and support to increase the quality of tourist and handcraft cross-border services in the counties of Bihor and Hajdú-Bihar”. Proiectul se derulează în perioada 1 martie 2019 - 31 august 2021, prin Agenția de Management a Destinației Bihor, în colaborare cu Episcopia romano-catolică de Oradea, respectiv alți parteneri din România și Ungaria. Finanțarea proiectului, în valoare totală de 2.718.106 euro, este asigurată de către Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul programului Interreg V România – Ungaria (2014-2020).

În cadrul acestui proiect, Episcopia romano-catolică și-a propus formarea de specialiști care să promoveze bogata moștenire culturală a diecezei, dar și asigurarea mijloacelor necesare pentru promovarea valorilor culturale și muzicale de care dispune. În acest sens, pe lângă programele de formare a diferitelor categorii de specialiși, în proiect a fost inclusă și restaurarea orgii principale a Catedralei Episcopale din Oradea.

Instrumentul monumental a fost realizat la sfârșitul secolului al XVIII-lea de către constructorul de orgi vienez Fridolin Ferstl, fiind apoi restructurat, în mod radical, în anii 1890. În urma procedurilor de licitare publică derulate în cadrul proiectului, a fost desemnat executantul lucrărilor de restaurare a orgii din Catedrala episcopală - firma Vox Humana SRL din Gheorgheni. Valoarea contractată a lucrării este de 351.492,13 euro. Perioada de realizare a lucrărilor prevăzut în contract este de 20 de luni, din momentul semnării acestuia.

Walter Kindl, consultantul de specialitate al episcopiei pentru acest proiect, a prezentat pe scurt istoria și datele tehnice ale instrumentului muzical.

Lucrările de restaurare la orga Catedralei episcopale romano-catolice vor deveni mai spectaculoase cel târziu la începutul lunii martie, când instrumentul venerabil urmează a fi demontat.