Ediția a VI-a a Festivalului Internațional de Teatru Oradea a ajuns la final, duminică, 30 septembrie, când a avut loc şi cel mai aşteptat moment al festivalului: decernarea premiilor Festivalului de Teatru Scurt – secțiunea concurs, care s-a aflat la cea de-a XXIV-a ediție.

 

Ca o dovadă de consideraţie pentru întreaga echipă a Teatrului Regina Maria, gala de premiere din acest an a inclus şi prezentarea actorilor din trupa Iosif Vulcan, alături de invitaţia, adresată spectatorilor, de a trece pragul teatrului şi după ce se încheie festivalul, pentru a se bucura de spectacolele noii stagiuni.

Selecția Festivalului de Teatru Scurt a fost realizată anul acesta de către Victoria Balint – șef birou proiecte culturale și relații cu publicul la Teatrul Regina Maria. În concurs au intrat următoarele spectacole: Beznă de mină – Teatrul Szigligeti, Oradea; O lecţie de bune maniere – Teatrul Evreiesc de Stat, București; Pulverizare – Teatrul Apollo 111, București; Zeul măcelului – Teatrul „Mihai Eminescu”, Botoșani; Regina frumuseţii din Leenane – Teatrul „Jean Bart”, Tulcea, Gardenia – Teatrul Odeon, București, Uluitoarele numere de singurătate ale lui Edward Gant – Teatrul „Fani Tardini”, Galați; Tartuffe – Teatrul „Maria Filotti”, Brăila; În inima nopţii – Episodul Macbeth – Teatrul Regina Maria, Oradea; Vârstele Lunii – Unteatru, București; Tatăl – Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Arad;  Capu’ de bizon – Teatrul Național Târgu Mureș – Compania „Liviu Rebreanu”; Dragă doamnă profesoară – Teatrul Municipal Baia Mare.

Anul acesta, două jurii au analizat și au acordat premii: un juriu format din patru studenți de la facultăți de teatru prestigioase din țară, din care fac parte Elena-Antoaneta Răchitan, de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografica „I. L. Caragiale”, București, specializarea teatrologie, Irina Sabău-Bălan, de la Facultatea de Teatru şi Televiziune, Cluj-Napoca, specializarea teatrologie, Tudor Nicorici, de la Facultatea de Teatru şi Televiziune, Cluj-Napoca, specializarea teatrologie, și Vlad Haneş, de la Facultatea de Teatru – Universitatea de Arte Târgu Mureș, specializarea actorie, și juriul format din cinci mari personalități din lumea teatrului, care i-a avut în componența sa pe criticii de teatru Ion Parhon, Elisabeta Pop și actorii Cristian Șofron, Teodor Corban și Richard Balint.

Juriul studenților a acordat următoarele premii: premiul pentru cel mai bun spectacol, care îi revine spectacolului „Pulverizare”, de la Teatrul Apollo 111 din București; Premiul pentru cea mai bună regie, care îi revine domnului Zoltán Balázs, pentru spectacolul „Gardenia”, de la Teatrul Odeon din București, premiul pentru cea mai bună scenografie, care îi revine doamnei Roxana Ionescu, pentru spectacolul „În inima nopţii - Episodul Macbeth”, de la Teatrul Regina Maria din Oradea, şi premiul pentru cea mai bună actriță, care îi revine doamnei Irina Naum, pentru rolul Maureen Folan din spectacolul „Regina frumuseţii din Leenane”, de la teatrul „Jean Bart” din Tulcea; Premiul pentru cel mai bun actor, care îi revine domnului Ovidiu Ghiniță, pentru rolul Andre, din spectacolul „Tatăl”, de la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad.

Juriul Festivalului de Teatru Scurt a hotărât acordarea următoarelor premii: Premiul pentru cea mai bună actriţă - Irina Naum, care interpretează rolul Maureen Folan în spectacolul „Regina frumuseţii din Leenane”, Teatrul „Jean Bart”, Tulcea; Premiul pentru cel mai bun actor: Ovidiu Ghiniţă, care interpretează rolul Andre în spectacolul Tatăl – Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Arad (Premiu oferit de Rotary Club Oradea).

Premiul pentru cea mai bună scenografie: Constantin Ciubotariu (decor) și Andrada Chiriac (costume) pentru scenografia spectacolului „Gardenia”, de la Teatrul Odeon, București (Premiu oferit de D&C Oradea). Premiul pentru cea mai bună regie: se acordă ex aequo lui Andrei Măjeri, pentru regia spectacolului „Pulverizare”, şi lui Zoltan Balazs pentru regia spectacolului „Gardenia”. Premiul pentru cel mai bun spectacol a fost câştigat de „Regina frumuseţii din Leenane”, de la Teatrul „Jean Bart” din Tulcea.

De asemenea, juriul a decis să acorde două premii speciale, unul se acordă actriței Maia Morgenstern, pentru recitalul excepțional „O lecţie  de bune maniere”, de la Teatrul Evreiesc de Stat, regia Alexandru Berceanu, altul se acordă Teatrului Regina Maria, pentru spectacolul „În inima nopţii -  Episodul Macbeth”, al treilea şi ultimul din proiectul care a durat trei stagiuni, pentru anvergura cultural-artistică şi devoțiunea profesională a tuturor făptuitorilor lui.

Un alt premiu cu totul special care s-a acordat anul acesta în cadrul festivalului este „Premiul spectatorului orădean”, pentru spectacolul „Căldură în noiembrie”, de Yana Dobreva, regia Petru Vutcărău, de la Teatrul Național „Eugen Ionesco” din Chișinău.

Conducerea Teatrului Regina Maria a acordat și premiul pentru „Oamenii din spatele scenei”, celor care fac posibilă, din punct de vedere tehnic, magia fiecărui spectacol.

Festivalul Internațional de Teatru Oradea este organizat de Teatrul Regina Maria, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Fundaţia Culturală FITO şi UNITER.