În sala „Enescu-Bartók” a Filarmonicii de Stat Oradea, joi, 22 aprilie, va avea loc un concert susținut de orchestra de coarde. În program: P. I. Ceaikovski - „Souvenir de Florenceˮ, sextet pentru corzi în re minor.

Concertmaestrul Filarmonicii de Stat Oradea din anul 2013, Nagy Kálmán, s-a născut în 1984, la Târgu-Mureş. A început studiile muzicale în oraşul natal, sub îndrumarea profesorilor Oláh Mária şi Bartha Lajos. Între 2002-2006, a studiat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, la clasa profesorului Dorina Mangra, studii urmate de masterat la clasa prof. Valeriu Maior. În 2003, a devenit membru al orchestrei Filarmonicii „Transilvania” din Cluj, iar din 2006, concertmaestru al Orchestrei „Classica” din Cluj. Este membru al Filarmonicii din Ținutul Secuiesc, al Cameratei Romanica şi al Orchestrei de Cameră „Noua Transilvania”. În 2009, a fost bursier al Fundaţiei Communitas. A participat la cursuri de măiestrie susţinute de: Gorjan Kosuta, Ruha István, Ferenc Gábor, Klaus Maetzl. În 2012, a fost membru al Orchestrei Festival „London Bucharest”, iar între 2012-2013, al Orchestrei „Dohnányi” din Budapesta. În calitate de solist, a concertat alături de Filarmonicile din Târgu Mureş, Oradea, Cluj-Napoca, Satu Mare, Noua Orchestră Transilvană, Filarmonica din Ținutul Secuiesc, Orchestra Camerata Romanica din Cluj-Napoca, Camerata Michael Haydn și Harmonious Chamber Orchestra din Osaka, colaborând cu dirijori renumiți, precum: Shinya Ozaki, Ilarion Ionescu-Galaţi, Florentin Mihăiescu, Tiberiu Soare, Mark Kadin, Christoph Cech, Octav Calleya, Mihail Agafița, Romeo Rîmbu și Constantin Grigore. Nagy Kálmán a dat premiera mondială a lucrării „Fantezie concertantă pentru vioară și orchestră”, de Ferdinand Weiss, înregistrat și lansat cu sprijinul Asociației Compozitorilor din Austria de Jos (INÖK). Din 2015, deține statutul de membru fondator, concertmaestru și conducător artistic al orchestrei de cameră Camerata Michael Haydn. Ca solist, a concertat în Ungaria, SUA și Japonia.

„Înregistrarea concertului de joi, 22 aprilie, va fi disponibilă pe pagina Facebook a filarmonicii (facebook.com/fila.oradea) și pe canalul Youtube (youtube.com/user/FilaOradea), începând de vineri, 23 aprilie”, anunță Kurucz Tibor, directorul artistic al Filarmonicii orădene.