Asociația Internațională „Euro Foto Art” organizează, în cadrul ediției a VI-a Festivalului Internațional „Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”, prima ediție a Cupei Mondiale „Euro Foto Art” (EFA) a fotocluburilor. Manifestarea și-a propus prezentarea și popularizarea celor mai valoroase colecții ale celor 43 de fotocluburi partenere ale Asociației Internaționale Euro Foto Art. Vernisajul expoziției și înmânarea premiilor au loc sâmbătă, 3 februarie, de la ora 11.00, la Galeria „Euro Foto Art”.

 

Prima ediție a evenimentului

Fiecare organizație parteneră a putut participa la competiție cu o singură colecție, formată din zece imagini cu tematică liberă. Un autor a putut participa la concurs doar cu două imagini, însă a putut trimite imaginile sale în mai multe colecții de fotocluburi.

Pentru prima ediție a evenimentului, organizatorii au primit 37 de colecții din mai multe țări europene (Croația, Federația Rusă, Serbia, Slovacia, Polonia, România, Ucraina și Ungaria, respectiv din Asia (China și Japonia). Din România, au participat organizațiile partenere din orașele: București, Carei, Cluj-Napoca, Craiova, Galați, Gheorgheni, Iași, Miercurea Ciuc, Oradea, Râmnicu Vâlcea, Reșița, Slatina, Suceava, Târgoviște, Târgu Mureș și Zalău. Imaginile înregistrate au fost codificate, după care fiecare membru al juriului a primit lucrările, fără să cunoască numele autorului. În urma punctajelor cumulate, s-a stabilit lista lucrărilor acceptate, după care juriul a votat din nou, de această dată pentru stabilirea premiilor. Juriul internaţional a fost format din artiștii fotografi Georg S. Holzmann E. FIAP (Germania) și Horváth Imre EFIAPs (Hungary), respectiv din criticul de artă dr. Ramona Novicov, critic de artă (România).

 

Medalia de bronz pentru CFNO

În baza punctajelor obţinute, au fost acceptate pentru expoziție 90 de imagini, care au obținut minimum 8,76 puncte din maximum 10 puncte posibile. În fiecare an, organizatorul Salonului Mondial invită câte un fotoclub cu 10 imagini, care participă în afara concursului. În acest context, invitații de onoare au fost membrii Fotoclubului „Prisma” din Miercurea Ciuc. La nivelul organizațiilor partenere, Cupa Mondială „Euro Foto Art” a fost acordată pentru Creative Union Photoart Penza (Federația Rusă), care a obținut 77,89 puncte. La o diferență foarte mică, s-a clasat Societatea Fotografică „Kontraszt” din Győr (Ungaria), cu 77,67 puncte, care a fost distinsă cu medalia de aur „Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”. Medalia de argint a fost acordată pentru China Photo Network Online din Zhuhai (China), cu 75,33 puncte, iar cea de bronz a fost acordată Clubului Fotografic „Nufărul” Oradea, care a obținut 74,67 puncte.

Având în vedere nivelul artistic deosebit al colecțiilor trimise, conducerea Asociației „Euro Foto Art” a decis să acorde și șase plachete „Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly” organizațiilor partenere: Clubul Fotografic „Nufărul” Oradea (RO), cu 74,67 puncte, Fotoclubul „Marx József” Târgu Mureș (RO), cu 74,00 puncte, Fotocubul „Floarea de Colț” Râmnicu Vâlcea (RO), cu 73,30 puncte, FKVK „Rada Kristic” Sombor (SRB), cu 72,34 puncte, Photoclubul „Osijek” - Osijek (HR), cu 73,34 puncte, Debreceni Fotóklub - Debrecen (HU), cu 71,32 puncte șI Fotoclubul „Tiszavirág” Szolnok (HU), cu 70,00 puncte.

 

Pe simeze până în 26 februarie

Vernisajul expoziției și înmânarea premiilor au loc sâmbătă, 3 februarie, de la ora 11.00, la Galeria „Euro Foto Art”. Publicul prezent va fi salutat de către artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP, președintele Asociației Internaționale „Euro Foto Art”, iar lucrările vor fi prezentate de către artistul fotograf dr. Teodor Radu Pantea EFIAPs. Momentele muzicale vor fi oferite de către elevii Liceului de Arte din Oradea: Pálfi Boróka (clasa a VIII-a), care va interpreta, la flaut, partea a II-a și a III-a a sonatei Do-major, de Johann Sebatian Bach (fiind pregătită de prof. dr. Mircescu Georgiana), respectiv Porsztner Abigél, elevă în clasa a X-a (pregătită de prof. Béres Csilla), care va interpreta aria intitulară „Lasci ch'io pianga”, de Hendel, acompaniată la pian de prof. Benczédi Mónika.

Salonul Mondial EFA a Fotocluburilor, organizat în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” și Clubul Fotografic „Nufărul” Oradea, va rămâne la dispoziția publicului vizitator până în data de 26 februarie 2018, între orele 8.00-19.00, la care accesul este gratuit.