Galeria „Mezey Lajos”, din cadrul secției Muzeului Orașului Oradea, a găzduit, la sfârșitul săptămânii trecute, vernisajul a două expoziții ale artiștilor fotografi din Bosnia-Herțegovina și Turcia.

Ambele expoziții au fost organizate de către Asociația Internațională „Euro Foto Art” (AIEFA) și Summit Agro Romania, sub auspiciile Federației Internaționale de Artă Fotografică (FIAP), recunoscută de UNESCO. Primul vernisaj organizat în parteneriat cu Muzeul „Țării Crișurilor” a avut loc vineri, în prezența autorului artist fotograf Faruk Ibrahimovic EFIAP din Tuzla, Bosnia și Herțegovina. Publicul prezent la eveniment a fost salutat de către artistul fotograf Ștefan Tóth István, care a apreciat în cadrul discursului său bunele relații existente dintre cele două instituții culturale și importanța vernisării în acest spațiu a unor expoziții de calitate. În continuare, artistul fotograf expozant Faruk Ibrahimovic a mulțumit pentru condițiile deosebite oferite pentru organizarea primei expoziții personale organizate în România. „Am adus la Oradea un cadou vizual alcăuit din cele mai reprezentative imagini realizate pe perioada de câteva decenii de activitate artistică. Expoziția retrospectivă a fost alcăuită din fotografii alb-negru și color, care prezintă mai multe genuri ale artei fotografice”, a subliniat, în discursul său, artistul fotograf expozant.

Al doilea vernisaj, organizat în parteneriat cu Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR), a avut loc loc în Galeria „Matei Stegerean”, Centru Expozițional al Asociației Internaționale „Euro Foto Art” din cadrul Palatului Princiar la Cetății medievale Oradea, pe simezele căreia au fost instalate 36 de fotografii realizate de către artista fotograf Șadiye Yilmaz Bilir din Konya (Turcia) în diferite locuri exotice ale lumii. În deschiderea vernisajului, Ștefan Tóth István a precizat: „Ne bucură faptul că pe lângă artista fotograf participă și reputatul artist fotograf Reha Bilir EFIAP, fostul lector al cursului de tehnică și artă fotografică absolvită de către Șadiye Yilmaz Bilir și în calitate de soț, respectiv băiatul lor de doar câțiva ani, care fotografiază alături de părinții lor. Este o deosebită bucurie să întâlnești o asemenea familie de fotografi!”.