La sediul Protopopiatului Oradea, Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (AFOREO) a organizat manifestarea „Seara Crăciunului nost`”, prin care s‑au pus în lumină tradițiile românești din perioada ce precede praznicul Nașterii Domnului.

La evenimentul din 13 decembrie, moderat de Viorica Cherteș, președinta AFOREO, a luat parte și Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, care i‑a îndemnat pe cei prezenți să trăiască în atmosfera familială, de taină, a Bisericii care‑L așteaptă cu brațele deschise pe Pruncul dumnezeiesc.

„Dragii mei, să ne încărcăm cât mai mult cu darurile lui Dumnezeu, mai ales că pentru aceasta și postim și ne abținem de la răutăți, ca să ne apropiem mai mult de atmosfera sfântă care vine. (...) Ca să ne apropiem măcar un pic de înțelesurile adânci ale Tainei ce s‑a lucrat, este nevoie de liniște, iar colindele ne ajută să intrăm în atmosfera atât de dorită, aceea de «stille nacht»”, a spus ierarhul.

Membri ai Asociaţiei Studenţilor Creştin Ortodocşi Români - filiala Oradea şi tineri coordonaţi de preoteasa Ioana Roman şi pr. paroh Adrian Roman, de la Parohia Ciuhoi, Protopopiatul Marghita, au făcut sceneta Viflaimul, au interpretat cântece de stea, colinde şi scenete tradiţionale, iar Ana Codreanu, membră AFOREO și fostă învățătoare la Sânnicolau Român, a vorbit despre valoarea tradițiilor creștine. De asemenea, la finalul evenimentului, PS Sofronie, Episcopul Oradiei, a colindat cu participanții.

Colindele au fost acompaniate la acordeon de prof. Ioan Fluieraș. Participanţii au putut să guste, la final, din bucatele de post pregătite de membrele AFOREO, iar colindătorii au primit daruri din partea organizatoarelor.

Pr. Andi Constantin BACTER