Colocviile Muzeului Țării Crișurilor continuă joi, 4 aprilie, de la ora 17.00, cu lansarea cărții „Prințesele Roșii. Femei și bărbați, părinți și copii în ideologia și cotidianul comunist”, scrisă de Lavinia Betea și publicată la Editura Corint, București 2024.

 

Prin intermediul celor mai numeroase apariții editoriale, Lavinia Betea și-a propus să dezvăluie celor interesați adevărul despre trecutul recent al românilor și anume istoria comunismului, făcând acest lucru din postura de jurnalist cu o activitate prodigioasă în presa scrisă și televiziune, dar și în urma unei laborioase cercetări a arhivelor documentare.

Doctor în psihologie, Lavinia Betea reușește să pătrundă în mentalul clasei politice comuniste, psihologia comunismului fiind una dintre preocupările autoarei, temă cercetată în numeroase articole științifice publicate, dar și în unele dintre cele 28 de volume care au văzut lumina tiparului având-o ca autor sau coordonator. În prezent autoarea este profesor de psihologie socială și politică și director al Institutului European „Serge Moscovici” al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad și deține dublă abilitare pentru coordonarea de doctorate: în științe umaniste de către Universitatea „Paul-Valéry” Montpellier 3 și în științele comunicării de către Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Subiectul volumului este unul inedit: relația liderilor comuniști Ceaușescu, Dej, Pauker, Brejnev și Stalin cu fiicele lor – o analiză temeinică obținută în urma unei laborioase documentări asupra figurilor feminine din familiile acestora. Fiind în egală măsură o lecție de istorie, dar și o analiză psihologică a relației părinte-copil și o introspecție în dinamica relațiilor părinte-copil cartea dezvăluie un paradox evident, punctat de autoare în prefața volumului: „(…) exemplele din această carte demonstrează că nici măcar aceia care și-au propus să schimbe lumea, creând «oameni noi», n-au reușit să-și modeleze urmașii în sensul dorit. Și că mărunte întâmplări din timpuri interesante pot să te ridice în înălțimea cuibului de vultur. Tot astfel cum hazardul întâlnirii cu oameni nepotriviți, în locuri nepotrivite, te poate conduce la moarte. Istoria, s-a spus printre atâtea altele, e și filozofie predicând prin exemple.”

Evenimentul va fi moderat de prof. univ. dr. Gabriel Moisa, managerul Muzeului Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, iar prezentarea volumului va fi făcută de conf. univ. dr. Florin Ardelean, Universitatea din Oradea și Gabriel Moisa, alături de autoare.

La finalul evenimentului autoarea va acorda autografe pe volumele puse la dispoziție de Librăria Humanitas Oradea. Intrarea este liberă în limita a 150 de locuri.

Evenimentul este organizat de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Universității din Oradea și Librăria Humanitas Oradea.