Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea a fost duminică seara neîncăpătoare, cu prilejul concertului extraordinar dedicat Zilei Naționale a României.

Concertul extraordinar, intitulat „Din suflet de român”, a durat mai bine de trei ore, și s-a desfășurat în prezența unui public numeros și entuziast, care i-a primit pe artiști cu multă bucurie și emoție.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Bihor, Teatrul Regina Maria și Ansamblul Artistic Profesionist „Crișana”, și s-a constituit într-o colaboare a artiștilor orădeni cu invitați de la Chișinău, din cadrul Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare ,,Joc”, aflați în premieră la Oradea.

Spectacolul a debutat cu îndemnul „Hai să-ntindem hora mare” a solistelor orădene Felicia Costin, Cornelia Covaciu, Simona Costin și Luminița Tomuța, realizându-se o horă mare de la Oradea până la Chișinău, întrucât întregul concert a fost un dialog cultural la cel mai înalt nivel între cele două ansambluri.

Dansatorii orădeni au prezentat suite de dansuri populare din Bihor, Muntenia, Oltenia și Făgăraș, toate interpretate impecabil și într-o distribuție scenică de excepție, alcătuită în mare parte din tineri. De altfel, pe parcursul prezentării, organizatorii au solicitat înțelegerea publicului, specificând că au venit cu o echipă întinerită, care își face botezul de foc în fața publicului într-o astfel de formulă, însă tinerii au avut o evoluție de nota 10, cucerind publicul. Se cuvin cuvinte de apreciere coregrafului Ion Bencheci, care, în timp record, a reușit să aducă la înalți parametri formația de dans.

Oaspeții de peste Prut au prezentat suitele de dansuri Răzășeasca, dansuri din Bucovina, din Bulgaria, dar și o impresionantă suită, intitulată „Sărbătoreasca”, impresionând publicul prin frumusețea coregrafiilor, a execuțiilor impecabile, a ținutei și eleganței în dans.

Au evoluat, apoi, în spectacol, soliștii Leontin Ciucur și Cornel Borza, precum și invitatele Mirela Mănescu, Adrian și Mariana Anghel, cu toții fiind apreciați la superlativ de publicul spectator.  Artiștii au fost acompaniați de orchestra Ansamblului Artistic Profesionist ,,Crișana”, aflată sub bagheta maestrului dirijor Adrian Miescu, și de orchestra Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare ,,Joc”, condusă de prim-dirijorul Vasile Goia.

Momente aparte a oferit orchestra de la Chișinău, cu evidențierea instrumentiștilor de o certă valoare, dar și instrumentiștii noștri, Stângaciu, Petrică Popa, Florin Bonțu și alții, care s-au prezentat cu brio, încântând audiența.

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang, a oferit artiștilor moldoveni o diplomă de excelență, odată cu promisiunea de a mai sprijini venirea acestora la Oradea. Prezentarea spectacolului a fost asigurată de Maria Teișanu și Miruna Lazăr. Regia artistică a spectacolului a fost semnată de Leontin Ciucur, directorul Ansamblului „Crișana”.

Concertul a fost unul de o înaltă ținută artistică, un adevărat regal de cântec și dans, cum nu s-a mai văzut vreodată în orașul de pe Crișul Repede. Felicitări organizatorilor și tuturor celor care s-au implicat trup și suflet în reușita acestui eveniment de excepție!