Ziua Mondială a Teatrului de Păpuşi se aniversează în fiecare an în data de 21 martie, iar Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria va sărbători acest eveniment printr-un concurs inedit aflat la cea de-a doua ediţie. Şi în anul 2017, şcolarii sunt invitaţi să creeze marionete şi păpuşi, să-şi conceapă o scenetă şi să o prezinte în concursul „Teatrul meu de păpuşi”.

Concursul se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani. Aceştia sunt provocaţi să ia locul actorilor pentru o zi şi să prezinte ei o scenetă, în faţa artiştilor, la Sala Arcadia. Cei mici va trebui să-şi confecţioneze singuri marionete şi să conceapă o poveste de maximum cinci minute. Scenetele pot avea un singur personaj sau pot fi colective, dar fără a depăşi 10 personaje (copii) pe scenă.

„Anul trecut, această iniţiativă a Teatrului Arcadia s-a bucurat de foarte mare succes. Au fost înscrişi peste 90 de copii şi mare parte din scenetele prezentate de ei au fost excepţionale. Au dat dovadă de imaginaţie, de creativitate, de spontaneitate”, a spus directorul artistic al trupei Arcadia, Florian Silaghi. „Am văzut părinţi şi profesori implicaţi, inclusiv pe scenă, când ajutau copiii cu recuzita. Concursul a fost o bucurie atât pentru noi, cât şi pentru participanţi”, a mai spus Silaghi. Pentru că la prima ediţie entuziasmul a fost mare şi competiţia a durat foarte mult timp, anul acesta organizatorii au decis să limiteze numărul scenetelor la 20. Iar partajarea copiilor sau grupurilor care se înscriu în cele 20 de momente artistice va fi pe principiul primul venit, primul servit. Nici în acest an copiii nu vor fi împărţiţi în ierarhii. „Acest concurs urmăreşte dezvoltarea personală a copiiilor prin dezvoltarea creativităţii, a spontaneităţii, a îndemânării. Toţi copiii vor fi premiaţi pentru meritele lor. Astfel, se dau premii atât pentru păpuşi, cât şi pentru momentele realizate”, a explicat directorul Arcadia.

Pentru a le veni în ajutor celor mici, anul acesta vor fi organizate şi ateliere. Primele două ateliere vor fi dedicate construcţiei de marionete, alături de scenografii teatrului Arcadia, iar ultimul atelier îi va învăţa pe cei dornici cum se mânuieşte o păpuşă, misiune în care vor fi implicaţi actorii. Participarea la ateliere nu este obligatorie, copiii fiind liberi să creeze alături de părinţi, sau la şcoală, alături de profesori. De asemenea, copiii pot opta pentru un singur atelier din cele trei propuse. Costul unui atelier este de 15 lei pe copil (45 de lei pentru toate trei atelierele). Materialele pentru confecţionarea păpuşilor sunt incluse în taxă.

De asemenea, costul participării la concurs este de 5 lei pentru fiecare copil, bani din care se va constitui fondul de premii. Părinţii, profesorii, bunicii şi prietenii copiilor vor avea accesul liber.

Primele două ateliere, dedicate construcției de păpuși, se vor desfășura în 14 şi 15 martie, de la ora 14:00, la Sala Arcadia, iar al treilea atelier, dedicat mânuirii de păpuşi, va avea loc în data de 16 martie, de la ora 14:00, la Sala Arcadia. Înscrierea la ateliere se face completând formularul online de pe pagina de facebook a Trupei Arcadia, în evenimentul creat special pentru acest concurs. Data limită de înscriere la concurs este 15 martie, iar la ateliere se pot face înscrieri chiar și la fața locului, cu menţiunea că există doar 20 de locuri la fiecare workshop. Concursul va avea loc duminică, 19 martie, de la ora 11.00.