Veste bună la început de an pentru iubitorii de literatură. Asociația Salvatorii de Cărți organizează un concurs online de recitare de poezie sau proză. Cei interesați trebuie să se înregistreze recitând o poezie și să o trimită juriului până pe 11 ianuarie.

Rolul principal al concursului de recitat poezii organizat de Asociația Salvatorii de Cărți este de a face cunoștință cu literatura altor națiuni, de asemenea, întărirea legăturilor dintre poporul român și maghiar.

„Literatura și poezia sunt o limbă sănătoasă prin intermediul cărora devin clare anumite sentimente, trăiri și, nu în ultimul rând, mesaje din trecutul apropiat și îndepărtat cu ajutorul cărora reușim să facem față greutăților de zi cu zi. Rolul poeților este de a construi punți între națiuni ajutând astfel și prin aceasta la transformarea lumii în una mai bună unde să putem trăi și crea în pace. Să transmitem aceste mesaje fiecare dintre noi în propria limbă maternă, să ne păstrăm împreună valorile. Și cu toate că trăim niște vremuri tulburi, uniți, vom reuși să păstrăm și să continuăm viața culturală nu doar în Oradea. Așteptam aplicații din România și de peste graniță (Ungaria). Acceptăm orice fel de ajutor, donație pentru a recompensa participanții”, afirmă organizatorii.

Pentru a participa la concurs trebuie urmați trei pași: memorarea unei poezii sau proze de Mihai Eminescu, în limba maternă, realizarea unei înregistrări video cu recitarea operei literare memorată și transmiterea online către Asociație (înregistrarea nu poată să depășească 3 minute) și completarea formularului de înscriere aflat pe site-ul salvatoriidecarti.ro, alegând categoria în care vă încadrați (elev în clasele 5-8, elev în clasele 9-12, adulți)

Termenul limită pentru a trimite recitalurile pe site este 11 ianuarie 2021, ora 15.00.

Asociația mulțumește pentru sprijinul și încrederea acordată partenerilor: Vili Apartments, Timident, Asociația Alianța pentru Oradea, revista culturală „Familia”, revista culturală „Várad” și Asociația Ovisuli.

Juriul este compus din: Farkas Júlia (profesoară, Timișoara); Ioan Moldovan (poet, scriitor, eseist, director, reptezentant al revistei de cultură „Familia”); Kemenes Henriette (poet, traducător, reprezentant al revistei culturale  „Várad”); dr. Magyari Sára (lingvistă, profesoară de limbă maghiară, docens); Márton Renáta (bibliotecară, Oradea). Rezultatul va fi comunicat pe 15 ianuarie. Fiecare participant eligibil primește diplomă de participare. Câștigătorii de pe locurile 1-3 și câștigătorul publicului din fiecare categorie primește premii valoroase în cărți.

Fiecare înregistrare video va fi încărcată pe pagina de facebook în data de 12 ianuarie. Câștigătorul premiului publicului va fi cel care strânge cele mai multe like-uri până în data de 14 ianuarie, ora 23.59.

Detaliile și regulamentul pot fi consultate pe salvatoriidecarti.ro