Recent, a avut loc jurizarea imaginilor primite pentru prima ediție a Concursului Artiștilor Fotografi Români și Maghiari de Pretutindeni, dotat cu premii în bani și premii speciale.

Concursul a fost organizat de Asociația Internațională „Euro Foto Art”, în parteneriat cu Summit Agro România și Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune. Evenimentul face parte din ediția a 12 a Festivalului Internațional de Fotografie „Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”, organizat de AIEFA în parteneriat cu SAROM și este dedicat Săptămânii Culturii Române și Maghiare.

Pentru acest concurs, organizatorii au primit 215 imagini de către artiști fotografi români și maghiari din Austria, Franța, Malta, Moldova, Serbia, Slovacia, Ucraina și Ungaria. Un juriu, format din dr. Patricia Știrbu, preşedinte „Summit Agro” România, dr. Ramona Novicov, critic de artă, și artistul fotograf Ștefan Tóth István, preşedintele juriului, a selecționat pentru expunere un număr de 87 de imagini.

Dintre lucrările acceptate, juriul a acordat mai multe premii în bani și premii speciale. Premiul I (în valoare de 600 lei) a obținut lucrarea artistului fotograf Holop Ferenc (SK), premiul 2 (în valoare de 500 lei) a revenit artistei fotograf Ana-Maria Popa (RO), iar premiul 3 (în valoare de 400 lei) a fost acordat artistul fotograf Claudiu Guraliuc (RO). Premiul special al Revistei de Cultură „Familia” a fost acordat artistei fotograf Cornelia Ursache (RO), premiul special al Revistei de Cultură „Újvárad” a primit artistul fotograf Toró Attila (RO), iar premiul special al Revistei de Cultură „Várad” a revenit artistului fotograf Bánfi Barnabás (HU). Având în vedere nivelul artistic deosebit a exponatelor, juriul a acordat și un număr de șase plachete „Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly” artiștilor fotografi: Bárdos Tamás (HU), Vasile Sârb (RO), Koncz Dezső EFIAP (HU), Mihai Bogdan (RO), Lehotzky István (HU), Lukácsi Alpár (RO) și Tóth-Piusz István (HU).

Vernisajul Salonului Internațional, precum şi înmânarea premiilor vor avea loc vineri, 19 ianuarie, de la ora 18.00, la Centru Expozițional al Asociației Internaționale „Euro Foto Art” din cadrul Cetății medievale Oradea, Corpul E, parter. Salonul Internațional va fi prezentat, ulterior, în mai multe oraşe din România, precum și peste granițele țării.