Astăzi, la Galeria Ștefan Vilidár István din Cetatea Oradea va avea loc vernisajul unei noi expoziţii de fotografie, realizată din lucrările acceptate și premiate la Concursul de fotografie de presă care poartă numele reputatului artist maghiar Brassaï”.

Evenimentul este organizat de Asociația Internațională Euro Foto Art (AIEFA) în parteneriat APTOR, Uniunea Ziariștilor Maghiari din România (UZMR) și Clubul Fotografic Nufărul. Artistul Brassaï (numele original Halász Gyula), a trăit în perioada 1899 - 1984, a fost un artist fotograf, pictor, sculptor, cineast și publicist maghiar transilvănean. Articolele sale au fost publicate în ziarele Brassói Lapok, Napkelet, Keleti Újság și Periszkó. A publicat un roman, a ilustrat poeziile sale traduse din limba franceză, a fost grafician, a expus mai multe sculpturi, împreună cu Picasso şi este creatorul filmului Ameddig állatok esznek (Până când animalele mănâncă), premiat la festivalul din Cannes.
Concursul fotoreporterilor maghiari organizat de UYMR s-a aflat anul acesta la cea de a VI-a ediţie. În cadrul competiţiei au fost acceptate fotgrafii realizate în perioada 1 ianuarie 2020 -31 mai 2021, de artişti din Italia, Serbia, România şi Ungaria. Categoriile concursului au fost: eveniment/ document, fotoreportaj, portret, socio-fotografie și sport

Lucrările din expoziţia care se vernisează la Oradea au fost realizate de fotoreporterii: Barabási Attila Csaba (RO), Albert Levente (RO), Huszár Szilamér (RO), Kerekes István (HU - RO), Kocsis Csaba (HU), Móricz Sabján Simon (HU), Ótos András (SRB), Pongrácz Panni (RO), Sarány István (RO), Sánta István Csaba (RO - I), Sinka Pál (RO), Szekeres Attila (RO), Szigeti Vajk István (RO), Szekeres Attila (RO).
Vernisajul va începe la ora 17:00 şi va fi transmis online pe pagina de Facebook a asociaţiei.

Lucrările expuse vor fi prezentate de publicistul Szűcs László, președintele UJMR. Momentele muzicale vor fi oferite de artistul Thurzó Sándor József (violă) care va interpreta): Sein Lied de Bihari Sándor, Seară lângă foc, de Kodály Zoltán, Seară la secui, de Bartók Béla și Amintiri, de Popper Dávid.

Noua expoziție va rămâne la dispoziția publicului vizitator până în data de 30 noiembrie.