Sinagoga Sion din Oradea a găzduit vineri, 23 februarie, conferința „Francmasoneria în contextul lumii moderne”. Evenimentul s-a bucurat de o largă participare a publicului, peste 240 de invitați având posibilitatea să urmărească prezentări ale unor specialiști din România și Marea Britanie.

 

Conferința a abordat teme precum raportul dintre universalism și specificul național în francmasonerie, rolul francmasoneriei în promovarea valorilor democrației, contribuția francmasoneriei la dezvoltarea culturală și științifică a României, cum era privită francmasoneria în perioada comunistă, care au fost efectele antimasonismului în societatea civilă promovat de unii promotori ai fenomenului sau efectele logosului în propagarea armoniei și înțelegerii între oameni.

Lucrările au fost prezentate de Cătălin Turliuc – Iași, profesor – doctor, Academia Română, Filiala Iași – „Francmasoneria între universalism și specific național”; Cristian Moşneanu – București, istoric, autor, referent Librex Publishing – „Francmasoneria în presa comunistă din România”; Alexandru Rufanda – Londra, istoric al Francmasoneriei, autor, Bolton University – „Nicolae Paulescu – omul din spatele măștii academice”; Ovidiu Lazăr – Iași, conf. univ dr. Universitatea de Artă G. Enescu, regizor Teatrul Național din Iași – „Despre cuvânt, fundament al educației”.

Conferința a fost precedată de o serie de tururi ghidate în Muzeul Francmasoneriei din Oradea. Aproximativ 150 de invitați au putut astfel afla istoria construirii Templului Lojii Regele Ladislau din Oradea dar și amănunte inedite din tumultoasa viață a francmasoneriei orădene de la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX.

Cu această ocazie a fost lansată, în prezența autorilor, cartea „Conspirație și democrație. Extremisme și antifrancmasonerie în România precomunistă”. Cătălin Turliuc, Cristian Moşneanu și Alexandru Rufanda dar si editorul lucrarii, Ovidiu Lazăr, au susținut scurte prezentări și au oferit autografe participanților. Cartea a fost publicată de editura Junimea (Iași) în anul 2024. Lucrarea, în mare parte, analizează fenomenul antifrancmasoneriei în România interbelică și modul în care acesta a influențat evoluția politică și socială a țării. Poate fi comandată de la editura Junimea.

Evenimentul a fost organizat de Asociațiile Țara Celor Trei Crișuri, Emanuil Gojdu, Aurel Lazăr, Cultură în Mișcare, în parteneriat cu Muzeul Francmasoneriei din Oradea și Oradea Heritage.