Horia Mihail, unul dintre cei mai buni pianişti români contemporani, cu premii naţionale şi internaţionale, concerte şi recitaluri susţinute pe scenele ţării şi ale lumii, va cânta joi, 4 noiembrie, la Filarmonica de Stat Oradea.

Filarmonica de Stat Oradea invită publicul joi, 4 noiembrie, de la ora 19.00, în Sala Enescu-Bartók, pentru a audia concertul simfonic, intitulat „Calea regăsirii”.

Din programul serii vor face parte lucrările: Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră în Si bemol major, op. 19, de Ludwig van Beethoven, și Simfonia a VII-a în re minor, op. 70, a lui Antonín Dvořák. Solistul Horia Mihail va fi cel care va călăuzi publicul meloman în discursul sonor al concertului pentru pian, iar maestrul Romeo Rîmbu, cel care va conduce orchestra orădeană pe întreg parcursul serii.

Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră în Si bemol major, op. 19, a constituit o lucrare importantă pentru tânărul Beethoven, prin intermediul căreia compozitorul a dorit să se remarce odată cu mutarea sa de la Bonn la Viena. Premiera a avut loc pe 29 martie 1795, la Burgtheater, din Viena, cu Beethoven în calitate de solist. Deși asemănătoare cu concertele pentru pian ale lui Wolfgang Amadeus Mozart, lucrarea este caracterizată de un dramatism care va împânzi întreaga creație ulterioară a marelui titan.

Simfonia a VII-a în re minor, op. 70, a lui Antonín Dvořák, intitulată la momentul publicării Simfonia a II-a, este o creație împânzită de influența creatoare a lui Johannes Brahms. Premiera lucrării a avut loc la St. James Hall, în Londra, în data de 22 aprilie 1885, la scurt timp după finalizarea acesteia.

Momentul solistic al serii îl va avea în prim-plan pe cunsocutul pianist Horia Mihail, absolvent al Colegiului „Andrei Șaguna” din Brașov. Acesta a studiat pianul mai întâi la Brașov, cu Stela Drăgulin, apoi, în cadrul Academiei de Muzică din București, cu prof. Constantin Ionescu-Vovu. După 14 ani de studii în România, muzicianul a urmat cursurile Universității din Illinois. Aici, a studiat cu Ian Hobson, obținând, în 1995, diploma de absolvire și cea de masterat. În anul 1999, este distins cu diploma „Artist Diploma” de la Boston University, acolo unde a studiat cu Anthony di Bonaventura.

În prezent, este solist-concertist al formațiilor muzicale Radio București și al Filarmonicii Brașov.

Întreg concertul va fi condus, de la pupitrul dirijoral, de maestrul Romeo Rîmbu, profesor universitar în cadrul Facultății de Arte a Universității din Oradea și dirijor permanent al Filarmonicii de Stat din Oradea. Activitatea sa artistică este completată de concertele în care evoluează în calitate de oboist. În ipostază solistică, se remarcă interpretarea Concertului pentru oboi şi orchestră, de W. A. Mozart, în celebra sală Musikverein din Viena.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro la https://www.bilete.ro/s-rachmaninov-concert-nr-2-pentru-pian-si-orchestra-in-do-minor-op18/ și la casa de bilete a Filarmonicii orădene.

Accesul în sala de concert se face respectând condițiile naționale privind limitarea efectelor pandemiei prin prezentarea certificatului digital care să confirme fie vaccinarea, fie trecerea prin boală.