Numele doamnei Paraschiva Cărbunar este atât de cunoscut, încât nu știi de trebuie să-l rostești sau să lași cântecul, din zona Secașelor sau Bihorului, să-și unduiască trilul divin, pentru a avea în față imaginea unui interpret de mare vocație, desprins din Corul Îngerilor!

Ceea ce unii oameni, care o admiră și iubesc, știu mai puțin, însă, este faptul că distinsa interpretă a melosului popular românesc este și o dăscăliță de excepție, cu un suflet și pasiuni uriașe, care a sădit arbori ai curiozității și ai frumosului, ai binelui, adevărului și credinței în zeci de generații de elevi. Azi, aceștia îi poartă o prețuire și recunoștință deosebite, scriindu-i sau rostindu-i numele pe floarea de tei a Cerului Înstelat, așa cum numai românul – în clipele lui de ingenuitate - știe s-o facă. Este, aceasta, prinosul talentului, al dăruirii de sine, al iubirii cu care un om se prezintă semenilor, conștiința artistică din purpura căruia se hrănește eternitatea și absolutul, firul de iarbă și stelele cerului, copilul din leagăn și maica sa neprihănită, cuvântul și muzica sferelor, Dumnezeirea. Mai exact: îndumnezeirea.

Și totuși, a scrie despre doamna Paraschiva Cărbunar, despre activitatea domniei-sale, mi se pare un act superfluu.

Existența domniei sale, viersul și limba din Cuvântul domniei sale, sunt indiscutabil, cea mai bună scriere, cea mai bună prezentare a trudei, credinței, pasiunii și devoțiunii sale!  N-aș vrea să închei  aceste rânduri fără a mai spune  un lucru esențial despre doamna Paraschiva Cărbunar: Domnia-sa este un artist adevărat, caracterizat de o mare modestie și de o discreție nu totdeauna benefice. Cu toate acestea, caratele valorii nu le poate ascunde  niciun nour, nicio furtună de nisip....

De altfel, nici doamna Paraschiva Cărbunar n-a ambiționat vreodată să iasă în față, n-a aspirat niciodată la statutul  de vedetă, domnia-sa fiind animată  de cumpătarea artistului  care-și  cunoaște valoarea, care cunoaște rostul înaltei sale misii, lucrând  în acest sens pentru șlefuirea diamantelor și nu pentru vânzarea acestora.

Sufletul nostru însetat de autenticitate și frumos pune un sărut de rouă și ambră pe sufletul unei Artiste  și a unui Dascăl, pe rugul  și flacăra cântecului, cu care Doamna Parschiva Cărbunar  ne încântă și ne descântă, pe Cuvântul domniei-sale  pus în slujba Credinței și Trăirii profunde și îngândurate, care definesc Condiția umană.

Ave, mesager al zeilor într-o lume care se regăsește  în Cuvântul ziditor și în Cântecul Nepieritor al Năzuinței spre Absolutul Ființei și spre Divinitate!

Miron BLAGA