Revista „Familia” și Editura Nemira vă invită marți, 27 februarie, de la ora 18.00, la Librăria Humanitas Oradea, la o discuție între Mircea Pricăjan și Maria Orban despre literatură și cele mai noi apariții editoriale.

 

Maria Orban (1978, Brașov) a absolvit Facultatea de Litere a Universității Transilvania din Brașov, în anul 2000. A debutat în volumul colectiv de proză Junii 03. Antologia tinerilor prozatori brașoveni, îngrijită de Andrei Bodiu, Caius Dobrescu și Alexandru Mușina (Editura Interval, 2003). A publicat texte și în alte volume colective, cum ar fi Ziua gândacului de bucătărie (coord. de Mihai Ignat, Editura Universității Transilvania din Brașov, 2016) și Retroversiuni. Antologie de proză scrisă de femei (coord. Cristina Ispas, Editura Paralela 45, 2023). A semnat diferite articole și proze scurte în majoritatea revistelor culturale din România. În 2021, a câștigat concursul de scenarii Write a screenplay for (WSF).../Scrie un scenariu pentru…, organizat de Asociația Cinemascop, cu sprijinul HBO Europe, cu scenariul Timp de expunere limitat. În 2023, a fost beneficiara unei rezidențe FILIT (Festivalul Internațional pentru Literatură și Traducere Iași) pentru scriitori români, proiect al Muzeului Național al Literaturii Române Iași.

A debutat în proză cu romanul „Oameni mari”, în 2020. Romanul a fost nominalizat în 2021 la Premiile „Sofia Nădejde“ pentru literatură scrisă de femei, la categoria „Proză Debut“, și a fost selecția pentru România pentru Festival du Premier Roman de Chambéry 2022. În 2023, a publicat al doilea roman, foarte bine primit de critică și cititori, „Toată dragostea dintr-o fotografie arsă”. Ambele romane au apărut la Editura Nemira, imprintul n’autor.

Pagina evenimentului pe Facebook: https://www.facebook.com/events/938885997598553