Prima expoziţie personală a tinerei artiste Diana Suiugan a fost vernisată vineri, 21 iulie, în corpul M al Cetăţii Medievale, în prezenţa unor iubitori de artă şi frumos din Oradea.

Elevă în clasa a XII-a la Liceul de Arte din Oradea, pictoriţa Diana Suiugan are deja în spate o bogată activitate artistică, participând, până în prezent, la numeroase expoziţii de grup. Acum s-a decis să calce singură pe această scenă a artei plastice, expoziţia „Atelier” fiind prima sa expoziţie personală. Cele 12 picturi sunt expuse în Corpul M al Cetăţii Oradea, iar vernisajul expoziţiei a avut loc vineri, 21 iulie 2017. În deschiderea evenimentului a luat cuvântul lectorul universitar dr. Constantin Costea. „Diana Suiugan se remarcă printr-o maturitate plastică, amintind de schiţele vechilor maeştri. Cu toate că este foarte tânără, în lucrările sale se văd tuşe bătrâne. Mi-a spus că pentru a picta, are nevoie de o anumită stare. Astfel că ea pictează rar, dar bine. Are un stil aparte, astfel că peste ani, o lucrare a sa o vom recunoaşte chiar şi fără semnătură”, a precizat Constantin Costea. Acesta a mai remarcat faptul că stilul artistei se încadrează în noul realism spontan al pictorilor francezi, dar nu numai. „Diana Suiugan pictează în stilul realismului spontan, folosind mai mult nonculorile alb şi negru, decât culorile. Porneşte de la contururi care brăzdează puternic suprafaţa pânzei, care, la un moment dat, sunt estompate de un roşu englez şi griuri colorate. Cu toate că mizează pe o reprezentare, formele acesteia se deformează şi sunt brăzdate cu cuţitul de paletă scoţând la iveală preţiozităţi plastice spontane”, a adăugat Constantin Costea.

Tânăra artistă s-a născut pe 1 august 1999 și este elevă a Liceului de Arte Oradea. „Am simţit că pot picta de când eram mică. Îmi place tehnica uleiului pe pânză de mari dimensiuni. Abordez tematici actuale. Portretistica, dar mă atrag şi cele abstracte”, ne-a declarat Diana Suiugan. Expoziția din Corpul M al Cetăţii Oradea va putea fi vizitată, de luni până duminică, între orele 14.00 – 19.00, până pe data de 28 iulie 2017.

Cristina Liana PUŞCAŞ