Cea de-a 12-a ediție a unuia dintre cele mai mari festivaluri culturale din Oradea și regiune, „Zilele Sfântului Ladislau”, se desfăşoară în perioada 24 - 30 iunie, având drept motto „Festival fără granițe”.

 

Detalii despre eveniment au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă, la care au participat Dalma Varga Korpos – președinte al Asociației Sfântul Ladislau, care organizează festivalul cultural orădean, Gyula Zatykó – organizator principal, Luciana Miclea – director de marketing Visit Oradea și Zoltán Balázs – șeful secției de artă a Universității Creștine Partium.

În ceea ce privește motto-ul din acest an, Gyula Zatykó, organizatorul principal al festivalului, și-a exprimat opinia că acesta ar putea fi de fapt logo-ul, marca înregistrată a Zilelor Sfântului Ladislau, deoarece, de la bun început, colaborarea transfrontalieră a fost unul dintre scopurile manifestării. O dovedește și tradiționalul de-acum tur cu bicicleta, în avanpremiera festivalului, de la statuia Sfântului Ladislau din Oradea, la cea de peste graniță din localitatea Biharkeresztes, la care participă numeroși orădeni, promovând, în acest mod, atât festivalul, cât și ciclismul.

Pe lângă faptul că, de la an la an, vin tot mai mulți participanți din regiunile apropiate ale țării vecine, festivalul e vizitat și de către foarte mulți dintre cei plecați din Oradea pe meleaguri străine, care își programează concediul anual, astfel încât să poată reveni în orașul lor de baștină, în perioada în care se desfășoară Zilele Sfântului Ladislau, încă un motiv pentru care acest festival este unul fără granițe.

În ceea ce privește oferta muzicală a festivalului, organizatorul principal a ținut să scoată în evidență punctul culminant al Zilelor Sfântului Ladislau, weekendul 28-30 iunie, care îi va aduce pe scena festivalului pe Zorán, Deák Bill Gyula, Kowalsky și Vega. Alături de aceste vedete din Ungaria, vor participa și formațiile orădene Stevie Ker, Rius & The Band și Hakeshet Klezmer Band.

Programul concertistic al festivalului va fi completat de ABBA Tribute Show și concertul In memoriam Máté Péter – Cserháti Zsuzsa, susținut de Andrea Mahó, Zoltán Miller și Bernadett Vágó, iar celebrul cântăreț de operă Molnár Levente va veni de data aceasta cu trupa sa, Fényerő.

O experiență de neratat a sfârșitului de săptămână va fi târgul producătorilor și meșteșugarilor, din Curtea Princiară a Cetății Oradea, dar și programele pentru copii, care, și de această dată, sunt de o mare diversitate, fiind destinate tuturor grupelor de vârstă.

Din partea invitaților, Luciana Miclea, director de marketing al Visit Oradea, și-a exprimat bucuria de a putea fi din nou parteneri ai festivalului, care are drept nucleu Cetatea Oradea.

Zoltán Balázs, șeful Departamentului de artă al Universității Creștine Partium, a amintit că instituția de învățământ superior din Oradea a fost de la bun început partener al Zilelor Sfântului Ladislau, un festival dedicat promovării valorilor. El a arătat că, având în vedere marele interes de anul trecut, conducerea universității, împreună cu organizatorii Zilelor Sfântului Ladislau, au luat decizia ca, în baza numărului mare de lucrări primite, concursul internațional de critică „Publicritic” să fie ținut o dată la doi ani.