Teatrul Szigligeti invită publicul la o serie de spectacole care vor avea loc în luna noiembrie. Două premiere şi un showcase pentru promovarea tinerilor artişti colaboratori ai teatrului sunt ofertele de neratat, aproape de finalul anului 2018.

 

Astfel, duminică, 11 noiembrie, de la ora 19.00, Trupa Szigligeti prezintă drama „Platonov” de Cehov, în regia lui Botos Bálint. Prima piesă de teatru a autorului, scrisă la vârsta de 18 - 19 ani, a fost tradusă în limba maghiară de Radnai Annamária.

Actorul și regizorul Botos Bálint, născut la Salonta, se află la prima colaborare cu Trupa Szigligeti. Despre alegerea textului, regizorul declară: „Colegul meu regizor, Cristi Juncu, a spus odată că la alegerea piesei, prima dată există doar o intuiție. Cea mai mare parte a muncii este să găsești baza acestei intuiții. Ce te-a făcut să te îndrăgostești de text? De această dată, diferența a fost faptul că Cehov este o dragoste veche. Cred că este singurul capabil să formuleze drame umane foarte profunde, dureri, furii, temeri fără ca zâmbetul să-i dispară de pe față. Simt o legătură personală cu mai multe teme care apar în acest text, și probabil am simțit că merită să-l pun în scenă pentru că nu îl privesc doar dintr-o perspectivă externă, de analiză, ci caut punctele în care această legătură personală poate să apară în piesă”.  Povestea complicată a lui Platonov, un învățător de la țară, este plină de critici aspre despre societate şi va fi pusă în scenă de o echipă tânără. Muzica este compusă de Bocsárdi Magor, liderul formației sZempöl, câștigător a numeroase premii pentru muzică de teatru, iar scenografa spectacolului este semnată de Bajkó Blanka Alíz, câștigătoarea Premiului Criticilor pentru cel mai bun costum.

În spectacol joacă 13 actori ai Trupei Szigligeti, dar și un artist invitat: Gajai Ágnes, Hunyadi István, Trabalka Cecília, Balogh Attila, Fodor Réka, Dobos Imre, Szotyori József, Pitz Melinda, Kardos M. Róbert, Sebestyén Hunor, ifj. Kovács Levente, Bodnár Attila (student), Szabó Eduárd, Csatlós Lóránt.

 

Spectacol jubiliar în Studioul Szigligeti        

În data de 16 noiembrie va avea loc premiera spectacolului „Pietre în buzunar”. Piesa cu două personaje scrisă de Marie Jones va fi interpretată de doi actori consacrați ai Trupei Szigligeti: Kardos M. Róbert, respectiv ifj. Kovács Levente. Kovács Levente împlineşte 50 ani în acest an. Este actor de 28 ani. Kardos M. Róbert are şi el 50 ani. El şi-a început cariera de actor cu exact 25 de ani în urmă.

„Pietre în buzunare” este povestea a doi actori figuranţi care trăiesc într-un sătuc irlandez asediat de o echipă de filmare de la Hollywood, undeva pe la începutul anilor ‘90. Din păcate, filmarea nu merge strună. Cei doi actori consacraţi ai trupei Szigligeti se angajează să întruchipeze atât echipa de filmare americană, cât şi personajele bizare ale satului irlandez. Ei doi interpretează toate cele 18 personaje ale dramei.

 

Showcase 2018 la Teatrul Szigligeti

Nu în utlimul rând, în perioada 21-25 noiembrie, avea loc evenimentul intitulat „Showcase”, un regal teatral dedicat tinerilor creatori de teatru care colaborează cu Teatrul Szigligeti. Ministagiunea are scopul de a sprijini afirmarea tinerilor talentați din diferite domenii ale artelor spectacolului, astfel, programul showcase-ului cuprinde producții teatrale, spectacole de teatru-dans, şi producţii pentru copii.

Biletele la cele două premiere şi la showcase s-au pus în vânzare la agenția teatrului, deschisă zilnic între orele 14.00-19.00, respectiv cu o oră înaintea fiecărui spectacol, şi online, pe www.biletmaster.ro.

Spectacolele sunt supratitrate în limba română. Programul ministagiunii poate fi consultat în agenda culturală a Cotidianului Crişana.