Vineri, 1 martie, de la ora 19.00, Trupa Szigligeti prezintă în premieră absolută, în limba maghiară,  spectacolul „Occident Express”, de Matei Vişniec. Dramaturgul va fi prezent la Oradea, fiind programată o întâlnire cu publicul cu două ore înainte de spectacol.

 

Stagiunea continuă la Teatrul Szigligeti cu o premieră absolută în limba maghiară, „Occident Express”, de Matei Vişniec, în regia lui Zalán Zakariás. Piesa analizează, cu o acuratețe extraordinară, stereotipiile est-europene, evocând lumea Balcanilor cu foarte multă ironie - o lume în care lucrurile cele mai surprinzătoare sunt produse de viață. Despre producția aflată în pregătire, regizorul a spus următoarele: „Limbajul teatral poetic al lui Vișniec este cât se poate de adecvat pentru a ne pune față în față cu această lume decadentă a Balcanilor într-un mod concentrat. Dincolo de faptul că este o premieră absolută în limba maghiară, spectacolul pe care urmează să îl prezentăm conține un alt element de noutate foarte important: Vișniec mi-a trimis o versiune a textului care include scene încă nevăzute nici pe hârtie, nici pe scenă.”

Matei Vișniec, apreciat atât ca poet, cât și ca prozator și dramaturg, este astăzi una dintre vocile literare cele mai subtile din literatura europeană, care scrie atât în limba română, cât și în franceză. Începând cu ora 17.00,  organizatorii inivită orădenii la o discuție publică cu autorul binecunoscut, în cadrul căreia se va vorbi, în primul rând, despre Trilogia Balcanică, dar și despre sursele de inspirație ale acesteia.  Volumele cu cele mai noi texte ale autorului vor putea fi cumpărate la fața locului.

La premiera din 1 martie sunt valabile Abonamentele „Szigligeti”. Următoarele reprezentații vor avea loc după cum urmează: 2 martie, ora 17.00 (Abonament „Tanay”), respectiv 3 martie, ora 17.00 (Abonament „Bessenyei”). Biletele sunt disponibile la casieria teatrului (deschisă luni și joi, între orele 10.00 și 15.00, marți, miercuri și vineri, între 14.00 și 19.00 sau cu o oră înaintea începerii spectacolelor), respectiv online, pe www.biletmaster.ro.