„Vera” şi „Fedea” văd pentru prima dată lumina rampei pe scena Teatrului Regina Maria (atunci Teatrul de stat) din Oradea în interpretarea tinerilor absolvenți Mirela Niță și Sebastian Lupu, sub bagheta maestrului Ion Mâinea la data de 28 februarie 1998.

La acea vreme doi tineri actori nerăbdători să cucerească publicul, să pună piciorul pe „scândură”, să dea viață imaginarului au avut prilejul să întâlnească un maestru al scenei, pe regretatul actor Ion Mâinea despre care mai puțin tinerii actori de acum Mirela Niță Lupu și Sebastian Lupu spun că este „tatăl lor în ale teatrului”. Din această întâlnire a tinereții cu experiența teatrală s-a născut spectacolul despre care vorbim, spectacol ce atrage și cucerește în continuare, chiar și după 20 de ani. Se spune că un spectacol bine construit și bine gândit are toate șansele să reziste degradării în timp, uzurii și deteriorării. Se pare că acest proiect face parte tocmai din această categorie. Regizorul spectacolului Ion Mâinea a construit atât de bine traseul personajelor cu suişurile și coborâşurile lor încât „nimeni și nimic nu poate modifica traseul lor. Am lucrat la acea vreme lecturile la masă cu nenea Ion aproape o lună încât în momentul în care am început mișcarea la scenă situațiile și stările erau atât de asumate și de clare încât putea să îmi ceară să stau și în cap că tot bine ar fi ieșit”, își amintește Mirela despre lucrul la piesă din acea perioadă. Iar dovadă că aceste afirmații sunt adevărate o constituie sala plină de la fiecare reprezentație. „Joc acest spectacol cu deosebită plăcere. Abia acum avem vârsta personajelor din piesă, deci suntem mai credibili ca oricând. Practic am crescut cu și în acest personaj pe scenă alături de Mirela - partenera și soția mea”, mi-a mărturisit Sebi, cu lacrimi în ochi, căci nu îi venea să creadă că slujește scena de 20 și parcă ieri a venit în Oradea. Despre acest proiect au scris de-a lungul timpului specialiști și simpli spectatori, oameni de cultură sau doar iubitori de teatru. În fiecare cronică sau postare pe care am răsfoit-o am găsit doar cuvinte bune despre această producție: „jocul actorilor e condus cu pricepere, convingător... Schimbările bruște de tonalitate, balansul dintre calm și exploziv, dintre tandrețe și agresivitate (fizica, dar mai ales verbală) mențin atenţia permanent trează....”, a scris Mircea Pricăjan în 2011 despre acest spectacol.

Dacă v-am stârnit curiozitatea prin aceste câteva referiri despre evenimentul aniversar al actorilor orădeni Mirela Niță Lupu și Sebastian Lupu, puteți să îi aplaudați miercuri, 28.02.2018, de la ora 19.00, în Urban Place (str Tudor Vladimirescu nr.75), când Teatrul Artemotion susține o nouă reprezentație cu spectacolul Buletinista. Rezervări la tel. 0745/057.448. Preţ bilet - 20 lei.