Filarmonica de Stat invită, joi, seara publicul meloman la o seară inedită, în care se va putea delecta cu opera „Rigoletto”, de Giuseppe Verdi. Evenimentul este unul inedit prin faptul că reprezintă punerea în scenă a unei opere integrale în Oradea, fapt care este reluat după o lungă perioadă de timp în orașul de pe Crișul Repede.

Spectacolul va avea loc joi, 9 februarie, începând cu ora 19.00, la Teatrul Regina Maria. Atât Teatrul Regina Maria, cât și Teatrul Szigligeti sunt instituții-partenere cu Filarmonica de Stat Oradea, punând la dispoziție sala pentru desfășurarea spectacolului. De asemenea, evenimentul nu ar putea avea loc fără colaborarea strânsă a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, distribuția fiind formată, aproape integral, din soliști ai Operei Române: baritonul Florin Estefan, în rolul titular, și soprana Diana Țugui, în rolul Gildei, la care se alătură tenorul Daniel Magdal - solist al Operei Naționale București, în rolul Ducelui de Mantua.

Conducerea muzicală aparține maestrului, David Crescenzi. Dirijorul și-a definitivat studiile la Conservatorul din Pesaro, la clasele de orchestrație, pian, muzică corală și dirijat coral. În primii ani ai carierei sale s-a consacrat ca pianist acompaniator și maestru suplinitor, mai târziu activând în calitate de dirjor de orchestră și maestru de cor. Acesta a adevenit dirijor invitat la Teatrul Operei din Cairo, Egipt, începând cu anul 1998. Din anul 2002, David Crescenzi a devenit o prezență permanentă în lumea muzicală din România. În paralel, la Opera din Cairo a devenit director artistic și dirijor permanent în anul 2014, iar din 2017, se află în postura de director artistic al Operei Naționale Române din Cluj. Una dintre realizările sale cele mai importante este conducerea operei „Aida”, de Giuseppe Verdi, la Cairo. În prezent, David Crescenzi colaborează frecvent cu operele și filarmonicile din România, dar și cu instituțiile de cultură din Italia, Croația, Egipt sau Qatar.

Baritonul Florin Estefan a început la Facultatea de Muzică din Oradea. S-a perfecționat, ulterior, la Cardiff și Florența, lucrând cu nume mari ai artei scenice, precum: Dennis O’Neill, Mariana Nicolesco, Ileana Cotrubaș și Viorica Cortez. Începând cu perioada studenției, Estefan a participat la numeroase concursuri, unde a fost distins cu diferite premii, precum: Premiul I la Concursul Național „Sabin Drăgoi” Timișoara sau premiul I în anul 2003 la Concursul Internațional „Hariclea Darclee” Brăila. Repertoriul baritonului cuprinde roluri, printre care amintim: Enrico (Lucia di Lammermoor), Marcello (Boema), Giorgio Germont (Traviata). În prezent, Florin Estefan este solist și manager general al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca și cadru didactic la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”.

Spectacolul de joi seara va fi completat de orchestra Filarmonicii de Stat Oradea și Corul bărbătesc al Operei Naționale Române Cluj-Napoca.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.