Galeria Hiltopia Art Squarea din Tokyo a găzduit miercuri, 5 octombrie, vernisajul expoziției artiștilor fotografi din Japonia și din România intitulată „Oameni și peisaje din România și Japonia”, dedicată aniversării a 100 de ani de diplomație între cele două ţări.

Expoziția organizată sub patronajul Ambasadei României din Japonia de către Asociația Internațională „Euro Foto Art” (AIEFA), în parteneriat cu Societatea Fotografică Japoneză (PSJ) și Societatea Japonia-România, cu sprijinul Summit Agro România, parte a corporaţiei japoneze globale Sumitomo, cuprinde 100 de fotografii realizate de reputați artiști fotografi din cele două țări. Publicul prezent la eveniment a fost salutat de către președintele PSJ, Yoshikazu Aoki, care, împreună cu directorul general al PSJ, Akiko Igaja, a apreciat inițiativa organizării acestei expoziții internaționale.

Ambasadorul României în Japonia, Excelența Sa Ovidiu Dranga, a subliniat în discursul său: „Frumoasele fotografii surprind spiritul pământului și al oamenilor din ambele țări, construind un pod imaginar peste spațiu și timp. Ne exprimăm cea mai profundă apreciere pentru dăruirea și munca grea depuse în această expoziție de către Societatea Fotografică din Japonia, condusă de președintele Aoki, și Asociația Euro Foto Art din România, condusă de președintele Toth”.

În încheiere, diplomatul român a prezentat mesajul trimis de Biró Rozália, președinta Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Deputaților, inițiatorul acestui proiect aniversar. În continuare a fost invitat să ia cuvântul reprezentantul Asociației Parlamentare de Prietenie Japonia-România, Jiro Hata, și artistul fotograf Ștefan Tóth István, care a rămas impresionat de faptul că cele două vernisaje ale expoziției internaționale de la Oradea și Tokyo s-au bucurat de patronajele ambasadelor celor două țări. De asemenea, a apreciat faptul că ambasadorii celor două țări au onorat cu prezența lor aceste vernisaje și au rostit discursuri aniversare.

Dr. ing. Patricia Știrbu, preşedinta „Summit Agro” România, Bulgaria, Adria şi Republica Moldova (sponsorul oficial ale evenimentelor de la Oradea și Tokyo), a apreciat colaborarea deosebită derulată cu AIEFA, care a făcut posibilă organizarea acestui proiect internațional și le-a înmânat partenerilor din Japonia și România medaliile jubiliare de argint editate de Banca Națională a României cu ocazia centenarului aniversar.

Director General al Diviziei AgriScience al Sumitomo Corporation din Japonia, Tasaki Tanaka, a apreciat inițiativa organizării evenimentului aniversar la care a fost invitat să participe. În continuare, a luat cuvântul reputatul artist fotograf din Tokyo Kosei Miya, autorul expoziției personale instalată în sala alăturată, care a vizitat și a fotografiat, de nenumărate ori, în minunate locuri pitorești din Maramureș. La evenimentul aniversar a participat și E.S. Dumitru Socolan, ambasadorul extraordinar al Republicii Moldova, și reprezentantul Patriarhiei Române în Japonia, preotul Daniel Corîu. În încheierea vernisajului, artistul violinist Taneshiko Sekijima a interpretat mai multe piese din repertoriul românesc. Atmosfera evenimentului aniversar a fost colorată de prezența a două fotografe din cele două țări, îmbrăcate în contumul național al Japoniei: kimono - Keiko Sato, respectiv costum popular din Maramureș - Ileana Dușe.