Viața culturală a orașului de pe Crișul Repede este marcată, în acest an, de două evenimente culturale de excepție: aniversarea de 200 ani de la nașterea primului fotograf orădean, Mezey Lajos, și aniversarea a trei decenii de existență a celei mai longevive galerii permanente de artă fotografică din România - „Euro Foto Art”.

În acest context, Muzeul orașului Oradea – Complex Cultural a întâmpinat împreună cu Clubul Fotografic „Nufărul” Oradea acest eveniment cu vernisarea unei expoziții de artă fotografică. De această dată, pe simezele Galeriei „Ștefan Vilidár István”, Centru Expozițional EFA Oradea – România, din cadrul Palatului Princiar al Cetății medievale Oradea, a fost instalată o selecție de 50 de creații ale artistului fotograf Ioan Csíki János, membru al Asociației Internaționale „Euro Foto Art”. Fotografiile au fost realizate în anul 2018, cu ocazia unei deplasări de creație făcută la manifestarea populară anuală a costumelor, dansurilor și muzicii populare secuiești, intitulată „O mie de Fete Secuiești”. Vernisajul expoziției a avut loc în prezența autorului vineri, 31 iulie, în Galeria „Ștefan Vilidár István”, din cadrul Palatului Princiar al Cetății medievale Oradea, care a fost transmis în direct prin facebook.

Publicul prezent la eveniment a fost salutat de artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP, președintele Clubului Fotografic „Nufărul” Oradea și al Asociației „Euro Foto Art”, care a înmânat Certificatul de Patronaj EFA, numărul 024/ 2020. Lucrările expuse au fost prezentate de criticul de artă dr. Ramona Novicov, care a apreciat, pe lângă valoarea artistică a exponatelor, și unitatea expoziției. Momentele muzicale au fost oferite de artistul Thurzó Sándor József, reprezentant al formației „Duo Varadiensis”, care a interpretat la violă mai multe piese secuiești, și de tânăra cântăreață Porsztner Abigél, care a interpretat două cântecele populare secuiești.

Noua expoziție, organizată de Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural, în parteneriat cu Clubul Fotografic „Nufărul” Oradea, sub patronajul Asociației Internaționale „Euro Foto Art”, va rămâne la dispoziția publicului vizitator până în 20 august 2020, zilnic, între orele 8.00 – 20.00, accesul publicului fiind gratuit.