Lucrări bogate în culoare bucură privirile vizitatorilor Sinagogii Neologe Sion din Oradea. Acest spaţiu cultural neconvenţional găzduiește, începând de joi, 30 iulie, expoziţia de artă naivă „Anotimpuri”, a renumitului pictor Gheorghe Ciobanu. Despre povestea creată de imagini a vorbit criticul de artă dr. Ramona Novicov.

Împărţită pe anotimpuri, dar nu neapărat cele „clasice” (primăvara poate fi albastră sau violet, iar iarna poate fi, foarte bine, verde), expoziţia de artă naivă „Anotimpuri” a pictorului Gheorghe Ciobanu a fost vernisată joi, 30 iulie, pe simezele Sinagogii Neologe Sion, spaţiu cultural neconvenţional orădean. Pânzele sunt aşezate în ordinea cronologică a celor patru anotimpuri, şirul firesc al vremii fiind întrerupt, din loc în loc, de pânze mai noi sau mai vechi.

Fiind, probabil, ultima de asemenea anvergură, expoziţia personală a renumitului pictor naiv Gheorghe Ciobanu constituie un eveniment per se:

„Dau slavă lui Dumnezeu, pentru că am ajuns la vârsta când trebuie să mă manifest în plan estetic cu o retrospectivă, aici, în Oradea. Bucuria mea e cu atât mai mare cu cât succesul acestei arte, mai ales prin Festivalul Naţional de Artă Naivă iniţiat de Mircea Stroe, este din ce în ce mai vizibil şi mai evident, beneficiind, tot mai mult, de sensibilitatea publicului orădean. Eu sunt doar un ţăran prin trăire, educaţie şi manifest artistic. Peisajele mele cu cireşii din fundul grădinii, culegătorii din vii, sărbătorile iernii şi altele mi-au adus împliniri pe care nici nu le visam. Mi-aş dori ca imaginile compoziţiilor mele să fie pentru cei sensibili la natură ca o chemare în spaţiul virgin al Edenului sau în grădina Maicii Domnului, unde nu putem fi altfel decât liberi şi fericiţi”, sunt cuvintele artistului, adresate tuturor iubitorilor de frumos cu ocazia acestei expoziţii.

Expoziţia cu vânzare „Anotimpuri”, în organizarea Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, va sta pe simeze până în 30 august 2020. Toate aceste manifestări vor culmina cu ediţia a VII-a a Festivalului Naţional de Artă Naivă, programat în octombrie în Oradea, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Consiliul Judeţean Bihor, Revista „Familia”, Fundaţia Comunitară Oradea, Cinema Palace, TVR Iaşi, Liceul de Arte Oradea, Colegiul Naţional „Iosif Vulcan”, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, Colegiul Național „Onisifor Ghibu” şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.