Muzeul Orașului Oradea a găzduit, recent, o expoziție de excepție, care a avut ca scop sensibilizarea publicului cu privire la problema violenței domestice.

Expoziția a fost rezultatul unui proiect organizat de Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, Penitenciarul Oradea, Fundația Lampas și Liceul de Arte Oradea, și a implicat nouă profesori și peste 70 de elevi, care au realizat lucrări artistice pe această temă.

Evenimentul a fost moderat de Cristina Liana Pușcaș, cadru didactic asociat la Catedra de Jurnalism din Oradea și muzeograf în cadrul secției Muzeului Orașului Oradea din cadrul Muzeului Țării Crișurilor, care a invitat, pe rând, pe cei implicați în proiect să își exprime punctele de vedere și să împărtășească experiențele lor. Au luat cuvântul: Ioana Indrieș, comisar șef de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, Laura Opriș, comisar șef de poliție penitenciară, director adjunct de reintegrare socială din cadrul Penitenciarului Oradea, Ottilia Vura, psiholog, coordonator programe Fundația Lampas, Mihaela Bondor, director al Liceul de Arte Oradea, Nagy Gabriella, director adjunct al Liceul de Arte Oradea, respectiv Claudia Peter, profesor. „Elevii noștri au lucrat cu foarte multă imaginație și acest subiect sensibil a fost abordat în toate tehnicile artelor: grafică, pictură, desen, afiș. Ei și-au exprimat emoțiile în română și în engleză, pentru a transmite acest mesaj de luptă împotriva violenței în toate formele ei”, a declarat Claudia Peter.

Un moment emoționant a fost creat de trei deținuți ai Penitenciarului Oradea, care i-au colindat pe cei prezenți, aducând în inimile tuturor bucuria Nașterii lui Hristos.

Dintre cele 70 de opere ale elevilor, 12 au fost alese pentru a fi reprezentate într-un calendar. Toți cei 12 tineri artiști au primit premii și diplome pentru efortul lor. Miruna Marta, o elevă de clasa a VIII-a la Liceul de Arte Oradea, și Antonia Marta, studentă în anul II la Jurnalism, au creat un afiș care a fost utilizat de studenții de la Specializarea Jurnalism, anul II, în cadrul unui proiect dedicat Zilei internaționale pentru eliminarea violenței domestice, numit simbolic „Dragostea nu lovește”.

Expoziția elevilor de la Liceul de Arte Oradea poate fi vizitată până pe data de 12 ianuarie 2024.

David-Victor TĂUTU, Jurnalism, an II