Pictor de icoane pe sticlă şi îndrumător al copiilor din Ungaria la numeroase tabere de iconografie, părintele Cosmin Florentin Pop, preot al Bisericii Ortodoxe Române din localitatea maghiară Jaca, își prezintă, în aceste zile, prima expoziție personală de icoane la Oradea, intitulată „Lumini și taine”.

„Acolo unde există Dumnezeu, există lucruri binecuvântate!”, a spus, Ligia Mirișan, managerul Bibliotecii, joi, în deschiderea expoziției.

„Părintele Cosmin Pop este un artist de o sensibilitate aparte, și toate aceste icoane sunt daruri binecuvântate. E o lume care ni se dezvăluie aici, într-un mod cu totul special”, a adăugat Ligia Mirișan.

Părintele Cosmin Pop a avut numeroase expoziții atât în Budapesta, cât și în diferite localități din Ungaria. Este brașovean de origine, însă, de aproape 20 de ani, este preot al Bisericii Ortodoxe Române din localitatea maghiară Jaca. În fiecare an, părintele organizează, la Budapesta, tabere de iconografie pentru copii, oferindu-le acestora ocazia unică să pătrundă tainele picturii pe sticlă, cu inocenţa şi talentul de care este înzestrat fiecare.

„Lumini și taine”, prima sa expoziție personală la Oradea, cuprinde atât icoane pe sticlă, cât și cruci sculptate în lemn.

În luna noiembrie, soția părintelui Pop a avut, în același templu al cărții, o expoziție personală.

Invitat să verniseze expoziția, părintele Dorel Octavian Rusu, fostul protopop de Oradea, a remarcat „o împletire a artei picturale cu arta cioplirii în lemn a celor mai distincte și vechi însemne creștine”.

„Prin această expoziție, Biblioteca Județeană devine o părticică de biserică, de har și putere sub lumina acestor icoane, adevărate ferestre spre cer!”, a mai spus părintele Rusu.

Președintele Asociației Corale „Voces” Oradea, Alexandru Mihai Carțiș, a interpretat, în cadrul vernisajului, câteva pricesne.

Expoziția rămâne deschisă timp de trei săptămâni, putând fi vizitată în holul polifuncțional al bibliotecii. Evenimentul este organizat de Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, în parteneriat cu Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (AFOREO).