Muzeul Ţării Crişurilor a găzduit joi, 1 septembrie, vernisajul expoziţiei internaţionale de sculptură Petri&Friends. Expoziţia reuneşte sculpturi de mici dimensiuni, realizate în piatră de el şi de alţi artişti din lume.

Expoziția este rezultatul inițiativei sculptorului Eugen Petri și reunește sculpturi de mici dimensiuni realizate în piatră de acesta, precum și de artiști din România, Iran, Franța, Argentina, Grecia, Serbia, Palestina, Mexic, China, Bulgaria, Germania, Egipt, Ucraina, Portugalia și Taiwan.

Expoziția adună un corpus de 30 de lucrări de sculptură de mici dimensiuni, din care 10 fac parte din colecția lui Eugen Petri. Concepul expoziției, așa cum a fost prezentat de curatoare, este expus pe un panou de mari dimensiuni: „Pornind de la titlu, expoziția valorifică prietenia ca relație socială ce se naște într-un mediu artistic emulativ”, așa cum explică curatoarea Luiza Antonela Bunbănac.

Exponatele sunt însoțite de printuri de mari dimensiuni, care ilustrează sculptura monumentală.

„Am apreciat, când am făcut dosarul acestei expoziții, că artiștii provin din foarte multe arii culturale, de la Mexic sau Egipt, la România. Însă ei comunicau foarte bine în limbaj sculptural. Consider că această expoziție este importantă pentru Muzeul Țării Crișurilor, pentru grupul de expozanți, și este benefică pentru vizitatorii noștri”, a spus Cornel Abrudan.  

„În urma coordonării timp de 10 ani a Simpozionului International de Sculptură Monumentală Caransebeș 2010-2019, a Simpozionului Internațional de Sculptură Monumentală Bușteni 2016, Simpozionului Internațional de Sculptură Brăila 2015 și Simpozionului Internațional de Sculptură Monumentală Rawabi - Palestina 2014, am o colecție de sculptură mică de aproximativ 25 de lucrări în diferite feluri de piatră, dăruite de colegii sculptori, participanți la simpozioanele sus-menționate”, a subliniat artistul. „Astfel, dorind să aduc în fața publicului larg o parte din artiștii-sculptori din multe țări ale lumii care ne-au vizitat țara și care ne-au lăsat câte o lucrare de artă monumentală și datorită afinităților dintre noi, ca artiști plastici contemporani sau a faptului că am devenit prieteni creând și lucrând alături în diferite simpozioane internaționale, dar mai ales a unității de viziune a artei, de material - piatră (de diferite structuri morfologice), m-am gândit să expun împreună cu ei într-o expoziție denumită generic: Petri&Friends, a mai spus acesta.

Expoziția Petri&Friends parcurge mai multe trasee naționale: prima dată fost deschisă la Galeria UAP Ploiești, apoi la Palatul Mogoșoaia, urmând ca de la Muzeul Țării Crișurilor să plece la Muzeul Național Brukenthal Sibiu.

La vernisajul expoziției de la Muzeul Țării Crișurilor, al cărei curator a fost Cornel Abrudan, șeful Secției de Artă, au participat și o parte dintre artiștii expozanți.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 2 septembrie - 15 octombrie 2022, după următorul program: marți-duminică: 10.00-18.00.