Evenimentul de lansare a partiturilor din cadrul Festivalului Coral „Francisc Hubic” are loc vineri, 20 octombrie, de la ora 11.00, în Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea.

Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea, în colaborare cu Primăria municipiului Oradea și Consiliul Local Oradea, vă invită la cea de-a XIII-a ediție a Festivalul Coral „Francis Hubic”, care se desfășoară pe 20-21 octombrie, în Aula Magna a Seminarului Teologic „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea, respectiv în Catedrala Greco-Catolică „Sf. Nicolae” din Oradea, unde este programat sâmbătă, 21 octombrie, de la ora 18.00, Concertul Coral „Francisc Hubic”.
Festivalul dorește să readucă în atenția publicului importanța compozitorului greco-catolic Francisc Hubic la dezvoltarea muzicii corale românești. De-a lungul anilor, un obiectiv asumat al inițiativei a fost acela de a edita corect partiturile compozitorului greco-catolic Francisc Hubic. În acest an, vor fi editate patru caiete de partituri, sub coordonarea științifică a lect. univ dr. Radu Mureșan: „Liturghia în mi bemol major pentru cor mixt” (Francisc Hubic), „Liturghia pe două voci” (Francisc Hubic), „Prohodul Domnului” (Francisc Hubic) și „Psalmul 136: la râul Babilonului” (Sigismund Toduță).
Evenimentul de lansare a partiturilor din cadrul Festivalului Coral „Francisc Hubic” se va desfășura vineri, 20 octombrie, de la ora 11.00, în Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea. Datorită renumelui pe care Festivalul Coral „Francisc Hubic” l-a câștigat în muzica corală românească, profesorul și muzicologul Mihai Ghircoiaș, custode al Fundației „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca și doamna muzicolog Cristescu Constanța au acceptat invitația de a participa la evenimentul lansării de partituri din acest an.
Anul 2023 fiind decretat „Anul Ciprian Porumbescu” – la celebrarea a 170 de ani de la naşterea şi comemorarea a 140 de ani de la moartea compozitorului, vor fi lansate la această ediție a Festivalului „Francisc Hubic” și două volume fundamentale dedicate compozitorului bucovinean: „Ciprian Porumbescu necunoscut”, ediție îngrijită de Constanța Cristescu (București, Ed. Muzicală, 2023) și „Leca Morariu – Iraclie și Ciprian Porumbescu”, a doua ediție, îngrijită de muzicolog dr. Vasile Vasile din București, singurele cărți dedicate compoziției și creației compozitorului Ciprian Porumbescu publicate în acest an omagiar. Festivalul Coral „Francisc Hubic” se alinează astfel evenimentului major național al vieții muzicale românești.
otrivit consilierului episcopal Rodica Indig, responsabil al departamentul Cultural al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, „în deschidere va cânta Corul de copii al Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, deoarece „ei sunt viitorul, sunt glasul cel nou”. Consecvența cu care Episcopia Greco-Catolică de Oradea reunește coruri și încearcă să mențină un nivel de calitate, „face ca acest eveniment să fie unul de înaltă ținută muzicală”, menționează Rodica Indig. 
Prezentatoarea acestei ediții va fi Loredana Corchiș, iar concertul Festivalului Coral „Francisc Hubic” va fi transmis în direct de postul de televiziune catolic de Maria TV. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.