Dacă duminică, 2 iunie, în deschiderea FITO 2019, orădenii au ovaţionat minute în şir premiera spectacolului orădean Sunetul Muzicii, cea de-a doua zi de festival i-a surprins cu un nou spectacol, îndelung şi entuziast aplaudat. De această dată ovaţiile au fost pentru spectacolul Teatrului Naţional Târgu Mureş, Navigatorul, în regia lui Cristi Juncu.

Un spectacol pe care orădenii îl aşteptau cu sufletul la gură după ce actorul Richard Balint a fost premiat de UNITER pentru rolul Mr. Lockhart. Încă de la premieră, spectacolul Companiei Liviu Rebreanu a demonstrat că a fost alcătuit după o reţetă care cucereşte publicul şi criticii deopotrivă. „Navigatorul construieşte, coerent şi unitar, un crâmpei din viaţa unei familii înconjurate de mediocritate şi singurătate, dar care are parte de un happy end; şansa unui nou început”, notează Elena Coman, criticul Mircea Morariu susţine că este „un foarte bun şi complex spectacol”, iar teatrologul Claudiu Groza nota:

„Am afirmat într-o anchetă culturală, la începutul acestui an, că Navigatorul de la Naționalul târgu-mureșean este cel mai bun spectacol românesc al anului trecut. (…) De ce este Navigatorul un spectacol minunat? Pentru că vorbește despre mituri culturale cu o naturalețe care face conceptele și simbolurile accesibile, inteligibile, frumoase. Pentru că amestecă înjurătura și colinda cu același firesc cu care ele se amestecă și-n viață. Pentru că ne arată că minunile se cuvin oricui, oricât de rău și păcătos ar fi, dacă încearcă măcar să se gândească la o schimbare. Și pentru că aduce fantasticul în creuzetul meschin al lipsei noastre de sensibilitate – chiar dacă sună pretențios cum am scris”. Festivalul Internaţional de Teatru Oradea a continuat marţi, 4 iunie, cu spectacolele Before Breakfast de regia: Andrei și Andreea Grosu - Teatrul „Maria Filotti” din Brăila şi Oscar şi Tanti Roz, de Eric-Emmanuel Schmitt, regia Petru Vutcărău, Teatrul Naţional Eugene Ionesco, din Chișinău.

Astăzi, 5 iunie, festivalul continuă de la ora 18.00, la Sala Arcadia, unde se joacă Ultima noapte la Madrid, de Brian McAvera, regia Vitalie Drucec – Teatrul Național „Eugene Ionesco”, Chișinău, Moldova; de la ora 20.00, la Sala Mare, se joacă Brutus, sau Uciderea lui Iulius Cezar, Tüncer Cucenoğlu, regia Irakli Gogia – Tbilisi Sandro Akhmeteli State Drama Theatre, Georgia.