Festivalul Internaţional de Teatru Oradea continuă şi în acest weekend cu spectacole programate în cadrul secţiunii concurs a Festivalului de Teatru Scurt, dar şi cu spectacole invitate. Sâmbătă, va fi rândul Teatrului Regina Maria să intre în competiţie cu spectacolul Cafeneaua Pirandello, care se va juca de la ora 19.00, la Sala Mare.

Miercuri, 27 septembrie, şi joi, 28 septembrie, orădenii au avut la dispoziţie o paletă largă de propuneri teatrale, de la comedii şi monodrame la spectacole realist-psihologice, de la montări clasice la modernism şi contemporaneitate. Seria reprezentaţiilor a fost deschisă de Teatrul de Vest Reşiţa, cu spectacolul „Migraaanți sau prea suntem mulți pe nenorocita asta de barcă”, de Matei Vișniec, în regia lui Ovidiu Caița, de la aceeaşi oră, 18.00, fiind prezentat şi spectacolul „Play Strindberg”, de Friedrich Dürrenmatt, regia Matei Varodi (Teatrul „Alexandru Davila” din Piteşti). O propunere de neratat a fost spectacolul ,,Drumeţia sau despre sexualitate azi”, în regia lui Vlad Massaci (Teatrul de Comedie Bucureşti). Spectacolul, foarte bine primit de public, a radiografiat în cheie comică eternul conflict dintre generaţii, dintre părinţi şi copii aflaţi la vârsta adolescenţei. Tot miercuri, la Casa de Cultură a Sindicatelor, a avut loc reprezentaţia spectacolului ,,Somnambulism”, de Iaroslava Pulinovici, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu (Teatrul Nottara Bucureşti), dar şi spectacolul Teatrului Regina Maria, ,,În inima nopţii - Episodul Lear” (regia Gavriil Pinte), o reprezentaţie pentru care au fost suplimentate locurile în urma cererii mari din partea publicului.

Joi, Teatrul Nottara a invitat spectatorii la reprezentaţia „Totul e relativ”, de Alan Ayckbourn, regizat de Felix Alexa, în paralel, la Sala Arcadia se joacă „Fat Pig”, de Neil LaBute, în regia Laurei Moldovan. În aceeaşi zi, Ansamblul Artistic și Profesionist Crișana a susţinut concertul extraordinar „Din Bihor până-n Banat” (eveniment în cadrul proiectului „Artiștii invadează strada”, CJ Bihor), iar Teatrul Naţional ,,I.L. Caragiale” Bucureşti a prezentat monodrama ,,Fetiţa Soldat”, de Mihaela Michailov, regia Silvia Roman.

FITO Oradea intră de astăzi pe ultima sută de metri. Astfel, spectacolele care mai pot fi vizionate sunt: ,,M.I.S.A. Părut” (Reactor Cluj), regia Dragoș Alexandru Mușoiu, ora 17.00, Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Bihor. ,,M.I.S.A. Părut” pleacă de la scandalul mediatic legat de Mișcarea de Integrare Spirituală în Absolut și relația ei cu justiția din România. Din povestea extrem de complexă din jurul MISA, creatorii spectacolului au ales să vorbească în principal despre aspectele cele mai personale, despre modul în care au fost afectate de scandal persoanele care practică yoga la școala MISA, în special o tânără femeie care a fost internată cu forța la psihiatrie din cauza asocierii ei cu gruparea yoghină. Tot astăzi, de la ora 19.00, la Sala Mare, se va juca ,,Cabinierul”, de Ronald Harwood, în regia lui Ovidiu Caiţa. Producţia este o poveste despre visele, frământările, căutările, neliniștile, puterea, uneori neputința, trăirile profunde și neștiute ale oamenilor dăruiți scenei. De asemenea, de la ora 21.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, Teatrul ,,Jean Bart” din Tulcea propune ,,Oleanna”, de David Mamet, regia Vlad Cristache. Piesa de teatru în două personaje  ridică probleme importante în evoluția societății contemporane, precum corectitudinea politică și definirea deficitară a termenilor în comunicare.

Sâmbătă, 30 septembrie, de la ora 19.00, la Sala Arcadia va avea loc recitalul actorului Emil Boroghină după ,,Ucigaş fără simbrie”, de Eugen Ionescu. De la ora 21.00, la Sala Mare, va avea loc spectacolul Trupei Iosif Vulcan, ,,Cafeneaua Pirandello”, producţie cu care Teatrul Regina Maria intră în competiţia din cadrul FTS 2017. Tot de la ora 21.00 va avea loc şi spectacolul Origini (Teatrul Aurel Manea, Turda), la scena mobilă din Piaţa Unirii (acces gratuit).

Ultimele două spectacole din festival se vor juca duminică, 1 octombrie. De la ora 18.00, la Sala Mare se va juca ,,Ursul”, de A.P. Cehov, în regia lui Felix Alexa, producţia fiind urmată de festivitatea de premiere a festivalului. De la ora 19.00, la Sala Arcadia, Trupa Iosif Vulcan va juca Baraca, iar de la ora 21.00, în studioul Szigligeti se va juca ,,Coliziuni”, în regia lui Dimény Levente. Biletele pentru ultimele spectacole din festival se pot găsi la agenţia teatrului sau online pe biletmaster.ro. Bilete se pot achiziţiona şi cu o oră înainte de spectacol.