Ziua Copilului se apropie cu pași repezi, iar Filarmonica de Stat Oradea nu pierde ocazia de a o sărbători. Primul eveniment care promovează copiii și tinerii, în general, va avea loc joi, 26 mai, ora 19.00, la Sala Enescu-Bartók.

Cu lucrări din epoci diferite, dedicate clarinetului, flautului sau pianului, vor urca pe scenă: Ion Lianu Popa, Timea Borbiro, Ana Carina Niculaș, Maria Izabela Voropciuc și Maria Alice Poenariu, conduși fiind de maestrul Adrian Morar. În program se vor regăsi lucrări de Carl Maria von Weber, Francois Borne, Johann Joachim Quantz, Robert Schumann și Ludwig van Beethoven.

„Prin Proiectul cultural Fil Nouveau | Feel young, Filarmonica de Stat Oradea dorește susținerea tinerelor talente și promovarea acestora în cadrul stagiunii 2021-2022, în calitate de soliști. Tinerii ce vor concerta în concertul de joi seară au fost selectați în urma unei audiții organizate în format online”, anunță organizatorii evenimentului.

Concertul Fil Nouveau | Feel young va fi deschis de clarinetistul Ion Lianu Popa, cu lucrarea Concertino în Mi bemol major pentru clarinet, op. 26. Elev în clasa a X-a la Liceul de Arte din Oradea, orădeanul Ion Lianu-Popa a obținut, recent, locul I pe țară la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală de la Timișoara, la clasele IX-XII, fiind singurul premiu I acordat. Pe 3 iunie, tânărul va concerta cu orchestra Filarmonicii Oltenia din Craiova.

De la clarinet se face trecerea la flaut, instrument studiat de Timea Borbiro. Lucrarea interpretată este o prelucrare a unor fragmente din opera Carmen de Georges Bizet. Aceasta se numește Fantaisie brillante sur l’opera Carmen de Georges Bizet și este compusă de Francois Borne. Lucrarea este cea mai importantă compoziție a lui Borne, îmbinând virtuozitatea flautului cu ritmurile dansante și culorile pasionale ale operei.

Ana Carina Niculaș este următoarea interpretă, prezentând Concertul nr. 161 pentru flaut în Sol major, QV5:174, partea II și III de Johann Joachim Quantz. Compozitor german din secolul al XVIII-lea, Quantz a fost flautist în cadrul Orchestrei din Dresda.

În continuare, pe scena Filarmonicii din Oradea va urca Maria Izabela Voropciuc, la pian. Lucrarea pe care o va interpreta este Concertul în la minor, partea II și III de Robert Schumann.

Finalul aparține de asemenea pianului, având-o ca solistă pe Maria Alice Poenariu. Lucrarea este Concertul nr. 3, Partea I de Ludwig van Beethoven.