Prima ediție Les Films de Cannes à Oradea a debutat sâmbătă, 3 noiembrie.  Cinefilii orădeni au avut ocazia să vadă, în premieră, filmul care anul acesta a câștigat marele premiu la Cannes, „Shoplifters”, de Kore-Eda Hirokazu. De asemenea, au putut viziona și cel mai în vogă film românesc al momentului, „Lemonade”, al regizoarei Ioana Uricaru.

 

Les Films de Cannes à Oradea s-a desfăşurat pe 3 și 4 noiembrie, la Teatrul Regina Maria. Toate filmele din program au fost introduse de profesorul și criticul de film Doru Pop. „Shoplifters” i-a adus regizorului Kore-eda Hirokazu primul Palme d’Or din carieră la cea de-a șaptea selecție a acestuia în selecția oficială de la Cannes. După Premiul Juriului primit în anul 2013 pentru „Like Father, Like Son”, Kore-Eda a primit anul acesta recunoașterea supremă pentru un film cald și emoționant despre o familie de hoți mărunți care găsesc o fetiță abandonată și decid să o crească ca și cum ar fi copilul lor.

Filmul „Lemonade”, de Ioana Uricaru, a debutat la Berlinală, după care a fost selecționat în peste 25 de festivaluri, achiziționat spre distribuție în 12 țări și a primit șase premii în festivaluri internaționale, printre care premiul pentru regie la Sarajevo Film Festival. Un thriller captivant despre visul american, „Lemonade” este primul film românesc turnat în America de Nord și spune povestea dură a Marei, o tânără de 30 de ani care pleacă în America cu viză pentru un loc de muncă ca asistentă. La spitalul unde lucrează are norocul să-l întâlnească pe Daniel, un american cu care se căsătorește înainte să-i expire viza. Problemele încep când trebuie să obțină cardul verde pentru a putea rămâne în continuare.

Duminică, 4 noiembrie, de la ora 20.00, au fost proiectate în succesiune, fără pauză, două filme. În deschidere, scurt metrajul românesc al Georgianei Moldoveanu, „Albastru și roșu în proporții egale”, care a avut premiera anul acesta la Cannes în secțiunea Cinefondation, iar apoi „Dogman”, filmul dublului câștigător de Grand Prix la Cannes, Matteo Garrone, autorul iconicului Gomorrah. „Dogman” rămâne în zona mafiei siciliene și spune povestea unui simpatic frizer de câini, prins între forțe mai mari decât el. Filmul a fost premiat la Cannes, unde actorul Marcello Fonte a primit premiul pentru interpretare.