Unul dintre cele mai importante evenimente culturale orădene, Festivalul Internațional de Teatru Oradea a reunit, în perioada 23-30 septembrie, în urbea de pe Crișul Repede, nume mari ale teatrului românesc, atât actori, cât și regizori, critici și directori de teatru.

 

Ultima zi de festival a adus ieri în fața publicului spectacolul lectură „Hallo Switzerland!”, de Laurențiu Budău, în regia lui Alexandru Rusu, iar la Sala Mare a Teatrului, Teatrul Național Târgu Mureș - Compania „Liviu Rebreanu” a deschis un proces la care fiecare dintre spectatori a fost jurat: „Teroare”, de  Ferdinand von Schirach, în regia lui Bobi Pricop. Seara, de la ora 19.30, tot la Sala Mare a Teatrului, au fost decernate cele cinci premii ale celei de-a XXIV-a ediții a Festivalului de Teatru Scurt și premiul „Concursului de creație dramatică dedicat piesei scurte”. După decernarea premiilor, ediția a VI-a a Festivalului Internațional de Teatru Oradea s-a încheiat cu multă voie bună, pe ritmuri și triluri comice, în stilul artistei Ada Milea, invitată să susțină un „Concert’n Oradea”, alături de Bobo Burlăcianu și alți doi invitați surpriză.

Festivalul de Teatru Scurt este o manifestare culturală unică în peisajul teatral românesc și are caracter competitiv. Anul acesta selecția a fost realizată de către Victoria Balint, șeful de birou proiecte culturale și relații cu publicul al Teatrului Regina Maria și a cuprins 14 producții realizate atât de teatre instituționalizate, cât și de cele provenite din mediul independent. Evenimentele din cadrul FITO 2018 s-au desfășurat în opt spaţii diverse, forând atât convenţionalul, prin spectacolele la Sala Mare a Teatrului şi Sala Arcadia, cât şi neconvenţionalul prin spectacolele cu publicul pe scenă la Casa de Cultură a Sindicatelor, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor, Sala Studio Szigligeti, Sala Florica Ungur, Studio Act și scena mobilă amplasată în aer liber.

Festivalul Internațional de Teatru Oradea a fost organizat de Teatrul Regina Maria, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Fundaţia Culturală FITO şi UNITER.

Umăriți premiații ediției din acest an a festivalului în ediția de marți a ziarului CRIŞANA.