Teatrul Szigligeti, prin trupa Lilliput, invită orădenii în perioada 2-7 octombrie a acestui an la cea de-a treia ediție a Festivalului Teatrelor de Păpuși Profesioniste Maghiare din Transilvania. Evenimentul va cuprinde 22 spectacole puse în scenă de cele 17 trupe invitate. Vor fi prezentate atât producţii naţionale cât şi internaţionale, fiind prezente trupe din Ungaria, Slovacia şi Serbia.

 

„Organizarea acestui festival este o misiune importantă pentru noi, mai ales că în această toamnă organizăm şi festivalul dedicat ansamblurilor de dans. Am făcut un efort pentru a susţine acest festival, ale căror costuri sunt acoperite din bugetul propriu, alocat de Consiliul Judeţean Bihor dar şi din sponsorizări obţinute de la BGA Zrt. (Ungaria), respectiv Departamentul pentru Relații Interetnice”, a spus Czvikker Katalin, manager al Teatrului Szigligeti.

„Festivalul se află la cea de-a treia ediţie. Abia acum putem spune că acest eveniment a căpătat o formă aproape completă. Astfel, alături de spectacole, în premieră, organizăm şi workshopuri pentru actorii păpuşari”, a declarat managerul.

Directoarea a mai precizat că acesta este singurul festival de teatru dedicat trupelor maghiare profesioniste de păpuşari din Transilvania. Dacă până în prezent festivalul se bucura şi de prezenţa unor trupe de păpuşari din Ungaria, începând cu ediţia a treia festivalul şi-a extins componenţa internaţională atrăgând şi trupe maghiare din Slovacia şi Serbia.

În completare, directorul artistic al trupei Lilliput, Botházy-Daróczi Réka, a subliniat cât este de important evenimentul pentru trupele care s-au înscris în festival. „Aceşti actori nu au evenimente similiare la care să se poată înscrie, iar faptul că organizăm şi workshopuri i-a convins pe păpuşari să rămână în Oradea pe tot parcursul festivalului. Chiar dacă nu rămâne toată echipa, doi membri din fiecare trupă vor fi prezenţi până la final”, a spus Botházy-Daróczi Réka.

Workshopurile vor fi susţinute de regizorul, scriitorul şi dramaturgul Szabo Attila din Ungaria. Acestea vor avea loc în fiecare seară şi vor dura o oră şi jumătate sau două.

„Majoritatea workshopurilor vor fi axate pe improvizaţie. Este un aspect important pentru că foarte mulţi dintre actorii păpuşari nu au în realitate studii de specialitate. În plus, vor învăţa şi noi tehnici de mânuire a păpuşii, a declarat Szabo Attila.

La festivalul bianual FuxFeszt, ediţia 2017 vor participa şase trupe maghiare din Transilvania (Trupa Brighella - Satu Mare, Teatrul  Puck - Cluj-Napoca, Teatrul Ariel - Târgu Mureş, Teatrul Cimborák - Sfântu Gheorghe, Trupe de Păpuşi a Teatrului de Stat Csiky Gergely Timișoara, Trupa Lilliput), alături de păpuşarii din Ungaria, Slovacia și Serbia. Şi trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria va fi prezentă cu spectacolul „Poveşti populare maghiare”, realizat la iniţiativa actorului Igor Lungu. Programul cuprinde spectacole pentru preșcolari (programate de la ora 10.00), școlari, elevi de gimnaziu (programate de la ora 12.00) și producții dedicate publicului adult. Cele din urmă sunt nonverbale şi sunt programate seara, de la ora 20.00. O parte dintre spectacole sunt incluse în secţiunea concurs. Jurizarea va fi realizată de regizoarea prof. dr. Kozsik Ildikó, Maria Mierluț, personalitate marcantă a păpușeriei orădene, respectiv regizorul Vadas László.

Teatrul Szigligeti pune în vânzare abonamente de festival valabile pentru trei spectacole, având prețul de 20 RON. Biletele și abonamentele pot fi cumpărate de la agenția teatrului, deschisă de luni până vineri între orele 14.00-19.00, respectiv online pe www.biletmaster.ro.

Programul festivalului poate fi studiat pe site-ul instituţiei, szigligeti.ro.