Astăzi, 14 august, de la ora 18.00, va avea loc aniversarea celei mai longevive galerii permanente de artă fotografică din România. Galeria „Euro Foto Art” a fost fondată în cadrul Asociației Internaționale în urmă cu 30 de ani, la inițiativa cunoscutului artist fotograf Ștefan Tóth István.

Evenimentul organizat sub auspiciile Federației Internaționale de Artă Fotografică (recunoscută de UNESCO) va fi sărbătorit în grădina de vară a Complexului „Grand Palace” din imediata vecinătate a Galeriei din Piața 1 Decembrie nr. 12, printr-o proiecție oferită de cea mai longevivă formație care colaborează cu galeria sărbătorită. Având în vedere reglementările în vigoare și recomandărilor făcute, intrarea la evenimentul aniversar se va face numai pe bază de invitație. Evenimentul va fi transmis online pe adresa de facebook: https://www.facebook.com/EuroFotoArtAsociatieInternationala/.

În Galeria Euro Foto Art, cea mai longevivă din România, au fost vernisate 585 de expoziții ale artiștilor fotografi din Europa, Asia, SUA, Africa de Sud și Noua Zeelandă. Astfel publicul vizitator a avut posibilitatea de a viziona gratuit peste 45.000 de fotografii artistice alb-negru și color. Pentru meritele deosebite obținute în promovarea artei fotografice universale, galeria a fost declarată în data de 14 mai 2019, la Belfast (Irlanda de Nord), de către Federația Internațională de Artă Fotografică (FIAP) Centrul Expozițional FIAP Oradea – România. Astfel, galeria orădeană a devenit cel de-al 17-lea centru FIAP din lume, în ciuda faptului că Asociația Artiștilor din România a fost împotriva acordării acestui titlu internațional binemeritat!

Inaugurarea oficială a Centrului Expozițional FIAP Oradea – România a avut loc în data  de 6 decembrie 2019, în prezența vicepreședintelui FIAP și directorului Centrelor Expoziționale FIAP, Joan Burgues Martisella, din Andorra, alături de secretarul general FIAP Ioannis Likouris, din Grecia, și președintele de onoare al Federației Germane de Fotografie Georg S. Holzmann. La vernisajele organizate au participat, pe lângă sute de artiști fotografi expozanți din mai multe țări europene, fotografi din SUA, Noua Zeelandă, Japonia și China, Africa de Sud, India, Peru etc. În cei 30 de ani de existență Galeria Euro Foto Art a devenit o Ambasadă Culturală a municipiului Oradea, a județului Bihor și a României în întreaga lume.

Evenimentul aniversar, la care au fost invitați reprezentanți ai Instituției Prefectului Bihor, Consiliului Județean Bihor și Primăriei Oradea, va debuta astăzi, de la ora 17.00, în Galeria Euro Foto Art, Centru Expozițional FIAP Oradea – România cu o întâlnire dedicată reprezentanților mass-media locale și centrale. În cadrul întâlnirii va avea loc inaugurarea expoziției care cuprinde imagini din peste 100 de vernisaje care s-au desfăşurat în această galerie de-a lungul timpului. De asemenea, va fi prezentat albumul aniversar realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Bihor.

Publicul invitat la aniversare va fi poftit în grădina de vară şi va beneficia de o prezentare video a celor mai semnificative evenimente găzduite în cei 30 de ani de existenţă.

Momentele muzicale vor fi oferite de artiștii formațiilor Duo Varadiensis și Rock Filarmonica Oradea.

Expoziția cu numărul 585 va rămâne la dispoziția publicului până în  data de 3 septembrie 2020 şi va putea fi vizitată în zilele lucrătoare, între orele 8.00 – 19.00. Accesul va fi gratuit.