Ediția a XII-a a Festivalului Primăverii se desfășoară la Filarmonica de Stat Oradea, în perioada 21-30 martie, și cuprinde șase serate muzicale, care au loc în sala de concerte Enescu-Bartók.

„Primăvara aduce la Filarmonica de Stat Oradea un festival care îi este dedicat. Așa cum primăvara simbolizează renașterea naturii, prospețimea, speranța, la fel și „Festivalul Primăverii” promovează tinerele talente, muzicienii aflați încă la început de drum, care reprezintă adevărate speranțe pentru lumea muzicală de mâine. Alături de tinerii artiști, pe scenă se vor afla și muzicieni care sunt deja consacrați, nume ale marilor scene internaționale”, anunță reprezentanții Filarmonicii.

Una dintre lucrările semnificative din cadrul Festivalului este „Dublu concert de vioară în re minor”, BWV 1043, de Johann Sebastian Bach. Concertul, prezentat prima dată marți, 21 martie, va fi reluat și în 28 martie. Ambele concerte îl au pe scenă pe violonistul Nagy Kálmán, dar diferența constă în faptul că în primul concert a fost invitat să i se alăture tânărul muzician Rui Ikebukuro, iar în cel de-al doilea, Yukia Yoshida.

Ediția a XII-a a Festivalului Primăverii se desfășoară la Filarmonica de Stat Oradea, în perioada 21-30 martie, și cuprinde șase serate muzicale, care au loc în sala de concerte Enescu-Bartók. Acestea fac parte din diferite genuri muzicale, precum cel simfonic, cameral și miniatural. Mai mult decât atât, lucrările abordate traversează patru secole din istoria muzicii, începând cu Barocul secolelor XVII-XVIII, reprezentat de Georg Friedrich Händel și Johann Sebastian Bach, și ajungând până la muzica secolului XXI, unul dintre compozitorii importanți ai erei noastre fiind Giovanni Sollima.

„Programul festivalului este caracterizat printr-o diversitate de lucrări și de interpreți, ce provin din diferite colțuri ale lumii, reuniți de un singur scop: Acela de a simți împreună muzica”, menționează Filarmonica de Stat Oradea.

Festivalul a fost deschis de către orchestra de coarde a Filarmonicii cu un concert simfonic care a avut loc marți, 21 martie. Sub bagheta dirijorului Cristian Lupeș, au fost invitați să evolueze soliștii Kálmán Nagy și Rui Ikebukuro, la vioară, și Răzvan Suma, alături de Ella Bokor, la violoncel.

Cel de-al doilea concert din cadrul festivalului va fi unul clasic prin excelență: Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn și Ludwig van Beethoven se reunesc într-un concert intitulat „Haydn și Beethoven”. Evenimentul muzical va avea loc joi, 23 martie, la ora 19.00, și va fi dirijat de Ciprian Marinescu, avându-i ca protagoniști pe soprana Mădălina Stan și violoncelistul Răzvan Suma.