Holul principal de la intrarea S1 din incinta Parlamentului României a găzduit marți, 3 octombrie, de la ora 14.00, vernisajul expoziției de artă fotografică „Tradiții populare din România și Japonia”. Au fost expuse 100 de fotografii făcute de Kosei Miya, din Tokio, și Ștefan Tóth István, din Oradea.

Fotografiile au fost realizate de membrii creatori al Asociației Internaționale „Euro Foto Art” (AIEFA) și artiști fotografi din cadrul Organizațiilor partenere din mai multe orașe ale României și Japoniei: Federația Internațională de Fotografie din Japonia - Matsuyama și Fotoclubului „Dunărea Japoneză” din Yokohama. Imaginile expuse se pot admira și pe site-ul AIEFA, eurofotoart.com. În cadrul acestei expoziții s-au reunit, în premieră absolută, imaginile artistului fotograf Kosei Miya, din Tokio, care a vizitat România de peste 200 de ori și care participă la proiect cu fotografii realizate în diferite locuri etnografice din Maramureș (RO), și ale artistului fotograf Ștefan Tóth István, imagini realizate cu ocazia unor deplasări de creație efectuate în diferite zone pitorești ale Țării Soarelui Răsare, unde a avut posibilitatea să imortalizeze tradițiile populare nipone în imagini uimitoare ce vor dăinui în timp și spațiu, pentru generațiile viitoare. Expoziția a fost organizată și în scopul dezvoltării relațiilor economice, culturale, a înbunătățirii schimburilor tehnico-științifice și promovarea parteneriatului strategic dintre cele două țări. Publicul prezent la eveniment printre care și reprezantanți ai Parlamentului României, numeroși oameni de afaceri din Românnia și Japonia, precum și artiști fotografi, au fost salutați de dr. ing. Patricia Maria Ştirbu, preşedinte Summit Agro România, Bulgaria, Adria şi Republica Moldova, care a subliniat în discursul ei: „Schimburile cultural-artistice dintre cele două popoare ne vor face să ne cunoaștem mai bine, să ne apreciem valorile și să putem să lucrăm împreună, cu cea mai bună tehnologie. Tradițiile și obiceiurile populare au fost și rămân întotdeauna în istoria popoarelor un punct la care putem să ne întoarcem oricând și să invățăm să ne alimentăm cu apa cea vie a libertății, înțelepciunii și dragostei de viață și de natură. Natura, pe de altă parte, a fost întotdeauna un punct de referință pentru noi cei care lucrăm pentru asigurarea hranei popoarelor noastre și completată cu tradițiile întâlnite la fiecare pas, a inspirat artiștii din toate domeniile și din toate timpurile”.

Excelența Sa Hiroshi UEDA, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în România, a subliniat, în limba română, importanța relațiilor de colaborare strategică ale celor două țări și importanța schimburilor culturale dinte artiștii fotografi din România și Japonia. În încheiere artistul fotograf Ștefan Tóth István, curatorul expoziției a prezentat albumul de artă fotografică intitulată „Tradiții populare din România și Japonia”. Momentele muzicale au fost susținute de artistul de violă Thurzó Sándor József reprezentantul Asociației Culturale „Sola Fide”, din Oradea, care a interpretat piese muzicale japoneze: „Kono Mischi”, de Yamada Kosaku, „Inu no omawarisan”, de Onaka Negumi, și „Nihonno fuyu”, de Watanabe Shigebu. Expoziția internațională va rămâne la dispoziția publicului în holul Palatului Parlamentului României până pe 13 octombrie, urmând să fie vernisată pe 19 octombrie și în Centrul Expozițional FIAP Ujhorod – Ucraina, situat în Cetatea medievală din Transcarpatia. Lucrările expuse vor fi proiectate, în luna octombrie, pe ecranele digitale ale mijloacelor de transport în comun din municipiul Oradea.